Öneriler

Zor Bir Ailede Büyümek

Kitap: Zor Bir Ailede Büyümek

Geçmişi onarmanın ve hayatını geri kazanmanın yolları

Susan Forward & Craig Buck

Çocukluğunuzda oluşan yaraların tedavisinin mümkün olduğunu biliyor muydunuz?

Dünyaca ünlü bir terapist olan Susan Forward’ın Craig Buck ile birlikte yıllar süren deneyimlerine dayanarak hazırladığı Zor Bir Ailede Büyümek, günlük hayatları, anne-babalarının geçmişte sergiledikleri yıkıcı davranışların etkisinde, hatta kontrolü altında olan yetişkin çocuklara yardım etmeyi amaçlıyor.

Susan çocuklarına zarar veren ailelere toksik aileler demeyi doğru buluyor bunun nedeni ise kimyasal bir toksin gibi ebeveynlerin çocuklarının vücuduna yayılmaları ve ilerleyen yaşlarla beraber bu acıların da beraberinde artmalarıdır.

Peki toksik anne babalar kimlerdir?

Susan Forward, bu aileleri 6’ya ayırmıştır.

1- Yetersiz Anne-Babalar
Sürekli kendi problemlerine odaklanıp çocuklarını, kendilerine bakan ‘küçük anne-babalara’ dönüştürenler.

2- Kontrolcüler
Çocukların hayatlarına, manipülasyon yoluyla, suçluluk duygusu yaratarak ve yardım amaçlı da olsa çok fazla karışarak yön verenler.

3- Alkolikler
Gerçeklerden kaçan, düzensiz ruh durumlarıyla boğuşup ezilen, bağımlılıkları yüzünden anne-babalık görevlerini yerine getiremeyenler.

4- Sözel tacizciler:
Çocuklarını sözleriyle döven; alaylı, iğneleyici ve küçümser yorumlar yapan, onları devamlı aşağılayarak demoralize eden ve özgüvenlerini çalanlar.

5- Fiziksel tacizciler:
İçlerindeki derin öfkeyi kontrol edemeyerek kendi davranışlarından çocuklarını sorumlu tutanlar, onları suçlayanlar.

6- Cinsel tacizciler
Ahlaksızca cinsel tacizde bulunarak ya da gizlice baştan çıkartarak çocuklarının masumiyetini çalan ve bu şekilde onlara en büyük ihaneti yapanlar.

Çocukluğunuzda başınızdan geçenlerden siz sorumlu değilsiniz ama geleceğiniz için şimdi bir şey yapabilirsiniz.

Susan, içerik boyunca kendi danışanlarının yaşadıklarından ilham alarak ve güvenlik gereğiyle isimlerini değiştirip örneklerle anlatarak oluşturdu kitabı. Bunlar içerisinde özellikle sözel bir şekilde zarar verenler, fiziksel şiddet uygulayanlar ve ensest mağdurları da var.

Danışanlar çoğu zaman bu aile yapısına alışık oldukları için farkında bile olmadan ve yönlendirme aracılığı ile terapiye başladılar, ama terapi ilerledikçe Susan aslında sorunların temelinde aile ile yaşanan geçmiş problemlerin yatacağını düşünmeye başladı. Danışanların çoğu kendi hayatına devam etmekte zorlanan, kendi kararlarını almakta güçlük çeken, yönlendirilme ve ilgi beklentisi içinde olan insanlardı. Bu da özel ve iş hayatlarında yeteri kadar zorluğu beraberliğinde getiriyordu. Susan bu gibi sorunları tanımlayarak ve danışana gerçeği göstermeye çalışarak işe başladı ve büyük çoğunlukta bu işe yaradı. Geçmişinde yaşadıkları için kendini suçlayan danışanların aslında o zamanlar savunmasız ve de yardıma muhtaç olduğunu anlamaları gerekiyor çünkü bu sorun kendini suçlarken aşılamayacak bir sorundur. Aileyle yüzleşilebilmesi için aslında sorumluluğun onlarda olduğunu kabul etmeleri gerekiyor.

Grup Terapileri

Susan, grup terapilerinde itiraf ile büyük başarılar elde etti. Gruba yeni katılan kişi kendini rahat hissetmesi için, grup içerisindeki herkesin itirafından sonra kendi de itiraf ediyor ve bu yarayla yüzleşme süreci başlıyordu.
Bu acıyla yaşayan çoğu hastada üzüntü ve bastırılmış duygular çok fazla düzeydedir ama bize önce öfkenin dışavurumu gerekli, öfke ve üzüntü iç içe duygulardır ama terapi sürecinde öfkeyi ayrı üzüntüyü ayrı işlememiz gerekiyor. Öfke, üzüntü, yüzleşme gibi yöntemler sonucunda danışan aslında kendi hayatına dokunuyor.

Yüzleşme

Yüzleşme terapinin son evresi, bu evrede aileleri ve ya onlara zarar veren ebeveynleri ile yüzleşmeleri gerekiyor; bu noktada yüzleşmenin her türlüsü için açık olmaları gerekli, aileden gelen her cevabı düşünmeli ve bu cevaplar karşısında güçlü kalmayı bilinmeli. Unutmamak lazım ki burada ailenin düşüncelerini, niyetini değil amaç kendini iyileştirmek ve bu duyguları dışa vurabilmek. Yüzleşme aşamasında çoğu aile böyle bir tepki de aslında hatırlamadıklarını, çocuğun hayatına devam edip onları üzmemesi gerektiği gibi bencil söylemlerde bulunuyor. Burada ciddi kararlar alınmalı. Yüzleşme yarıda kesilmemeli ve ya tamamen vazgeçilmemeli çünkü bu sizin yaşamınız ve hayatınızın diğer kalan yarısında omuzlarınızda büyük bir yükle devam etmenin zorluğu altında devam etmenin güçlüğünü de anca siz bilebilirsiniz. Yüzleşmeler daima işe yarar, yüzleşme iyi geçmiş ya da kötü geçmiş olsa bile çünkü bu sizin iyileşme sürecinizdir kendinize yaptığınız bir iyilik olarak görebilir ve artık iyileşmeye adım atmış olduğunuzu bilmeniz gereklidir.

Döngüyü Kırmak

Oyuncular değişse de, toksik davranışların tekrarlamalı döngüsü nesilden nesle devamlılık gösterir. Aile dramının rengi farklılık gösterse de, bu toksik davranışların doğurduğu sonuç hep aynıdır: acı ve ıstırap.
Alkolik değilseniz bile anneniz gibi alkolik biriyle evlenebilirsiniz bu da çocuklarınızı alkolizmin pençesinde büyütmenize yol açar. Bu döngüyü kırabilmek ve acıyla yüzleşmelisiniz. Sizi onlardan ayıran, sizin artık iyileşmek isteyip hayatınızdaki sorunu geride bırakmak isteyişinizdir.

Mücadeleyi Bırakmak

Artık oyundan vazgeçmenin, mücadeleyi bırakmanın zamanı geldi. Bu anne-babanızdan vazgeçmeniz gerektiği anlamına gelmiyor. Vazgeçmeniz gerekenler:

  • Kendinizi daha iyi hissedebilmek adına anne-babanızı değiştirmeye çalışmak.
  • Onların sevgisini kazanmak için ne yapmanız gerektiğini bulmaya çalışmak.
  • Onların hareket ve davranışlarına aşırı duygusal tepkiler vermek.
  • Bir gün, hak ettiğiniz desteği size göstereceklerinin hayalini kurmak.

Sevginin Yeni Bir Tanımı

Sevgi dolu davranışlar insanı ezmez, dengesini bozmaz, insanın kendi kendisinden nefret etmesini sağlamaz. Sevgi acı vermez, insana kendisini iyi hissettirir. Sevecenlik duygusal refahınızı besler. Biri size sevgi gösterdiğinde, kendinizi kabul görmüş, değer verilmiş ve saygı duyulmuş hissedersiniz. Gerçek sevgi samimidir, insana zevk verir, güven verir, istikrarlıdır, iç huzur sağlar.

 


Kaynakça: Forward, S. Buck, C. (1989) Zor bir ailede büyümek. İletişim yayınları.


 

Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Başa dön tuşu