DenemelerÖneriler

Üniversite Öğrencileri Neden Uykusuz?

Üniversite öğrencilerinin uyku kalitesi hakkında bilgi ve araştırma içerir.

İnsan; fiziksel, ruhsal, sosyal ihtiyaçları olan bir varlıktır. İnsanın sağlıklı olabilmesi bu ihtiyaçlarının karşılanmasıyla doğrudan bağlantılıdır. Uyku da kişinin sağlığı için karşılaması gereken temel ihtiyaçlardan biridir. Gözlemlerime göre, toplumda çoğu kişi tarafından pek önemsenmese bile uyku, kişinin beyin ve vücudunun yeniden yapılandığı bir dönemdir. Uyku önemli evet, ama kaliteli uyku çok daha önemlidir. Kaliteli uyku kişileri daha enerjik ve motivasyon olarak daha iyi hissetmelerini sağlar. Bunu durumla aslında birçoğumuz karşılaşmışızdır. Mesela, çok geç saatlerde uyuyup ertesi gün geç saatlerde uyandığımız günlere nazaran daha erken saatlerde uyuyup ertesi gün de erken bir saatte kalkmak bizi yeni güne başlamaya daha zinde ve istekli hissettirir. Bu sebeple çok uyumaktan ziyade kaliteli uyumaya özen göstermek gereklidir.

Toplumda, üniversite öğrencilerinin uyku kalitesi yönünden yetersiz uyuduğu yönünde bir düşünce var. Bu konuda okuduğum birkaç araştırmadaki istatistikler de gösteriyor ki üniversite öğrencilerinin yarısından fazlasının uyku kalitesi sağlıkları açısından yetersiz. Bunun temel sebebi; bu öğrencilerin çoğunun okumak için şehir dışına gitmeleri ve sosyal çevre etkisiyle de zaman zaman yaşadıkları düzensiz hayat olabilir. Özellikle de derslere düzenli çalışmayıp vize ve final haftalarında sabah geç saatlere kadar çalışılması uyku düzenlerini etkileyen temel faktörlerden biri olabilir. Ayrıca bireylerin kötü alışkanlıklara sahip olmaları (alkol, sigara, madde kullanımı) uyku kalitelerini düşüren etkenlerdir. Özellikle uyku kaliteleri düşük olan üniversite öğrencileri, kendilerini ruhsal olarak kaygılı ve mutsuz hissederler. Gün içerisinde içlerinde hiçbir şey yapma isteği gelmez ve kendilerini bu yönden de çok güçsüz hissederler. Üstüne sınav stresini eklersek bu kişilerin anksiyete düzeylerinin çok fazla artacağını gözlemleyebiliriz. Bu konuda üniversite öğrencileri üzerinde yapılan bir araştırmadan bahsetmek istiyorum. Farklı bölümlerde okuyan ve 2000 üniversite öğrencisi üzerinde yapılan çalışmada ortaya çıkan ilk sonuç kadınların erkeklere oranla kalitesiz uyku konusunu daha çok dile getirdikleri görülmüştür. Yaşanan uyku problemlerinin çoğunun üniversitenin ilk yılında olan öğrenciler de görüldüğü saptanmıştır. Bence bunun sebebi, bu kişilerin bu kadar uzun bir süreyle ailelerinden ilk kez uzaklaşmış olmaları ve üniversite derslerine adaptasyon sürecinde olmaları önemli bir etken olmuştur. Ayrıca sonuçta; sosyal bilimler ve meslek yüksek okullarında öğrenim gören öğrencilerin sağlık hizmetleri bölümünde okuyanlara oranla uyku problemiyle daha fazla karşı karşıya kaldıkları görülmüştür. Bunun sebebi olarak, sağlık bölümlerinde okuyan öğrencilerin bu konularda daha fazla bilgi sahibi ve duyarlı olmaları gösterilebilir.

Üniversite öğrencileri üzerinde yapılan bu çalışma ve toplumun üniversite öğrencilerinin uyku kalitesi yönündeki fikirlerine baktığımızda bazı istisnalar dışında bu düşüncelerin doğru olduğunu görmekteyiz. Genç bireylere, hem zihin hem de beden sağlıklarını korumaları açısından kaliteli uykuya yönelik çeşitli çalışmalar düzenlemek iyi bir fikir olabilir. Üniversitelere bu konuda sık sık bilginledirmeler yapacak uzmanlar göndermek ve üniversitelerde uzmanların öğrencilerin bu konudaki sıkıntılarını bire bir dinleyebileceği bir alan oluşturmak hem öğrenciler açısından hem de toplumun şu anki ve gelecekti ruh sağlığı açısından faydalı bir çalışma olabilir. Unutulmamalıdır ki sağlam bir zihin sağlam bir vücutta bulunur.


Kaynakça:

Fernández-Mendoza J, Vela-Bueno A,Vgontzas AN, Olavarrieta-Bernardino S,Ramos-Platón MJ, Bixler EO et al. Nighttimesleep and daytime functioning correlates of theinsomnia complaint in young adults. J Adolesc 2009; 32(5):1059-74.


Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Başa dön tuşu