DenemelerÖneriler

Toplum Önünde Konuşmaktan Korkuyor Musunuz?

Genel Bakış

Hayatlarımızın bir bölümünde hepimiz toplum önünde konuşma, sunum veya gösteri yapmışızdır. Ama bazılarımız için bu durum göründüğünden daha zordur. Toplum önünde konuşma korkusu, Glossofobi adıyla karşımıza çıkmıştır. Glossofobi halka açık konuşma ya da genel olarak konuşma korkusudur. Kelime Yunanca’da dil ve korkunun birleşmesi ile oluşmuştur (1*).

Öncellikle kendimize ufak bir test yapalım. Lütfen şimdi yazdıklarımı hayal etmeyi deneyin. Uzun zamandır beklediğiniz o gün geldi. Günlerdir bu sunum için uğraşıyorsunuz. Birkaç kez evde tekken prova bile yaptınız . Kendinizi sunuma hakim hissediyorsunuz. Artık konuşmanızı yapmak için hazırsınız. Her şey yolunda gözüküyor ama sizi rahatsız eden bir durum var gibi. Salon beklediğinizden daha kalabalık. Sizi dinlemek için gelenlerin hepsinin dikkatli bir şekilde gözlerinizin içine baktıklarını fark ediyorsunuz. Sanki sizin hata yapmanızı bekliyorlar. Hevesiniz biraz kırılmış. Bir anlık heyecan yerini huzursuzluk ve biraz sonra da korkuya bırakıyor. Elleriniz ve ayaklarınız titremeye başladı, nefes alıp vermekte de zorlanıyorsunuz. ‘Sanırım bu sunumu yapamayacağım’ hissine kapıldınız. Mutsuzluk ve umutsuzluk duyguları arasında kayboldunuz. Şimdi de düşündüğümüz bu hayal hakkında biraz soru cevap yapalım. Bu hayal size daha önce bir sunum yaparken hissettiklerinizi hatırlattı mı? Hissettiğiniz duygular aynı mıydı? Eğer cevabınız evet ise siz de toplum önünde konuşma korkusuna sahipsiniz. Peki, hangi duyguyu daha yoğun hissettiniz? Utangaçlık? Cesaretsizliğin getirdiği huzursuzluk? Kalpte çarpıntı? Yüzde kızarıklık? Midenize yumruk yeme hissi? Peki, bayılmaktan mı daha çok korkuyorsunuz yoksa rezil olmaktan mı? Toplumun büyük bir kısmı bu korkuyu yoğun bir şekilde yaşar. Siz bu korkuyu bütün bedeninizde hissettiğinizde tam olarak ne yaparsınız? O ortamdan kaçmak mı istersiniz? Sakinleşmeye mi çalışırsınız? O an size en çok ne veya kim yardım edebilir onu mu düşünürsünüz? İnsanların büyük bir kısmı böyle bir sorunla karşı karşıya kaldıklarında, o ortamdan uzaklaşmayı daha doğru buluyorlar. Oysa kendimize güvenmekle önemli bir adım atacağımızı bilmeliyiz. Sorunlarınız ile yüzleşmediğiniz taktirde o sorunların büyümesine ve olduğundan daha durdurulamaz hale gelmesine sebep olma ihtimaliniz vardır.

Neden Böyle Bir Fobiye Sahibiz?

Toplum önünde konuşma korkusunun birçok fobiden önce geldiğini ve insanlar arasında oldukça yaygın olduğunu biliyor muydunuz? Peki bu kadar yaygın bir fobiye neden sahibiz? Bunun birden fazla sebebi var. Bu sebeplerin en başında kişinin kendine olan güven eksikliği geliyor. “Hata yapar mıyım? Benimle alay ederler mi?” düşüncesi kişinin konuya olan dikkatini dağıtıyor. Zincirleme korkular birbirini takip ediyor ve kişi artık eksik ve yanlış bilgi verme korkusuna kapılıyor. Utangaç bir yapıya sahip olanlarda daha fazla görünmesine rağmen; konu hakimiyetine sahip olmayanlarda, kendini doğru bir şekilde ifade edemeyeceğini düşünenlerde de bu fobi ortaya çıkıyor. Sunum veya konuşma sırasında yanlış kelime telaffuzu kişinin korkusunun tetiklemesini arttırıyor. Kişinin mükemmeliyetçi bir yaklaşım sergilemek istemesi de bu heyecanıyla baş edememesine sebep oluyor.

Toplum Önünde Konuşma Korkusu Kimlerde Görülebilir?

Toplum önünde konuşma korkusu her yaştan bireyde görülebilir. Yoğun olarak öğrencilerde görülmekle birlikte meslek sahibi olmuş birçok bireyde de bu fobiye rastlanabilir. Çocukken fobinin önüne geçilmesi kolaydır fakat ilerleyen yaşta birey bu fobiden kurtulmak için daha fazla çaba gösterir. Yine de bu fobiden kurtulabilir.

Bu Fobiden Nasıl Kurtulabilirim?

Öncellikle toplum önünde yapacağınız bir konuşmada heyecanlanmanız oldukça olası bir durumdur. Bazen bu heyecan sizi zor duruma sokacak kadar arttığında kendinizi sakinleştirmeniz için birkaç yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlere geçmeden önce yukarıda kendimizi nasıl test ettiğimizi hatırlayalım. Sahne önünde ne kadar da heyecanlanmıştık değil mi? O zaman aynı testi yine yapalım ama bu sefer birkaç detayı değiştirelim. Öncellikle sunuma gitmeden önce kendinizi biraz rahatlatmaya ne dersiniz? Güne fiziksel aktiviteler ile başlayalım. Temiz bir havada yürümek, vücudu rahatlatıcı egzersizler yapmak, sizi sunuma daha dinamik bir şekilde hazırlar. Fakat heyecanınız hala oldukça fazla. Şimdi de sahneye çıkmadan önce hazır olan konuşmamızı yakın çevremize sunalım. Bu, bizim sahneye hazırlanmamızı kolaylaştıracaktır. Aldığımız eleştiriler sayesinde eksik veya yanlış yaptığımız yerleri düzeltecek, konuşmayı daha başarılı şekilde gerçekleştireceğiz. Aynı zamanda sunuma olan hakimiyetimiz artacaktır. Kişiler sunuma gitmeden hemen önce ilaç kullanımını düşünmektedirler. Fakat ilaçla heyecanımızı bastırmak sadece o anlık geçici bir çözüm yoludur. Oysaki kişinin kendine olan güveni gelişirse her sunumda kişiye başarı sağlar ve ilaç gibi duygularınızı belli bir süre uyutmaz. Sunum yapacağınız salona herkesten önce gitmeye çalışın. Bu salon hakimiyetiniz ve gözlem yapmanız için oldukça iyidir. En zor kısma geldik, sizi dinlemek için salon tıka basa doldu ve sizin kalbiniz hala yerinden çıkacak gibi çarpıyor. Sakin olun! Karşınızdaki hiç kimsenin bu sunuma sizden daha fazla hakim olmadığını hatırlayın. Sanki boş bir salona sunum yapıyormuşsunuz gibi düşünün. Eğer göz teması kurarsanız bu sizi daha özgüvenli gösterecektir, yine de kendinizi en rahat hissettiğiniz biçimde konuşmayı sunun. Yanlış yapmak gibi bir korkunuz da olmasın. Bir sunumda yaptığınız yanlış, size bir sonraki sunumda doğru yapmanız için deneyim olacaktır. Bu bahsettiğimiz yöntemler ile başarı sağlayamazsanız, alanında uzmanlaşmış bir terapistten de yardım alabilirsiniz.


Kaynakça:

1 . Glossofobi — Vikipedia. Erişim adresi https://tr.wikipedia.org/wiki/Glossofobi


Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

4 Yorum

  1. Umut dedi ki:

    Gerçekten çok faydalı bir çalışma olmuş
    Emeğinize sağlık

    1. Yağmur Bekdaş dedi ki:

      çok teşekkür ederim beğenmenize çok sevindim

  2. Mine dedi ki:

    Çok güzel olmuş yazınız için çok teşekkürler yağmur hanım

    1. Yağmur Bekdaş dedi ki:

      çok teşekkür ederim

Başa dön tuşu