Sözler

Sigmund Freud’un Düşündüren 11 Sözü

1) Bir gün dönüp geçmişe baktığınızda, mücadelelerle geçen yılların hayatınızın en güzel yılları olduğunu fark edeceksiniz.

2) Zayıf noktalarınızdan güçlü taraflarınız doğacaktır.

Örnek verecek olursak diyelim ki bir öğrenci çok fazla ders çalışıyor, okuyor ve sosyal aktivitelere zaman ayırmıyor. Dolayısıyla güçlü yönü: akademik — zayıf yönü: sosyallik olacaktır. Zayıf yönünün o olması akademik olarak kendisini geliştirmeye daha fazla zaman ayırmasını sağlayacaktır.

3) İnsanların çoğu özgürlüğü gerçekten istemezler; çünkü özgürlülük sorumluluk gerektirir ve insanların çoğu da bundan korkar.

Bir karar verirken sorumluluklarınızı hiç düşündünüz mü? Bu sorumluluklar sizi kendi başınıza karar almaktan uzaklaştırıyor mu? Gibi soruları akla getiren Freud‘un bu sözünde özgür olan kişinin sorumluluk sahibi olduğunu ve insanların çoğunun özgürlüğü istemediklerini çünkü sorumluluktan kaçtıklarını belirtiyor.

4) Nereye gidersem gideyim, benden önce bir şairin oraya gittiğini görüyorum.

En sevdiğim sözlerden birine geldik 🙂 Şairlerin hayal ve düşünce gücü, yazma becerileri çok geniştir. Toplumdaki bir çok olay, yaşadıkları ve düşünceleri şiire yansır. Dolayısıyla Freud çok iyi bir noktaya değinmiştir.

5) Bir aşk ilişkisinde, çevrede olup biten şeylere karşı artık hiçbir şekilde ilgi duyulmuyorsa, o aşkı yaşayan çiftler birbirlerine yetecek seviyeye ulaşmış demektir.

6) İstediğin şeyi elde edemiyorsan, elde ettiğin şeyi isteyeceksin.

7) Taş atmak yerine küfretmeyi seçen ilk insan, uygarlığın kurucusudur.

8) İnsan mutlu olmak ister bu yüzden berbat haldedir.

Bulunduğumuz konumdan da mutlu olabiliriz. Sürekli mutla olmayı isteme çabamız bizi strese sokabilir. Her zaman “daha fazla mutluluk” diye düşünüp yaşanılırsa insan zaten mutlu olamaz.

9) Bir insana vazgeçilmez olduğunu hissetirdiğinizde ilk vazçgeçeceği kişi siz olursunuz.

İnsanlara yüklediğiniz anlamlar ve değerlerde dikkatli olun mesajı veriyor.

10) Bir beni dövdüğü zaman, ona karşı kendimi kolaylıkla savunabilirim; ancak, biri beni övdüğü zaman, ona karşı tamamen savunmasızım.

11) Eğer istisnasız her şeyin dış sebeplerden ötürü değil de, doğal sebeplerden ötürü olduğunu veya bir kerz daha inorganik hale dönüştüğünü kabul edersek, o zaman şunu da kabul etmek zorunda kalıırız: “Hayatın amacı ölümdür.” Dönüp şöyle bir geriye bakacak olursak, göreceğiz ki, “cansız varlıklar, canlılardan çok daha önce vardı.”

Yaşayan her canlı bir gün nefes almayı kesecektir. Freud da “Hayatın amacı ölümdür.” diyerek ölümü vurguluyor.

Yararlanılan Kaynak

Mutlu Olma İhtimalimiz, Sigmund Freud, çeviren Mustafa Fırat, Zeplin Kitap, 2014

Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Başa dön tuşu