Beslenme

Sağlıklı Beslenme Tüyoları: Küçük Değişikliklerle Büyük Fark Yaratın!

Sağlıklı beslenmenin temelleri bebeklikten yetişkinliğe ve yaşlılık sürecine uzanan uzun hayat sürecinde atılır. Sağlığın korunması, ideal kilonun yaşam süreci boyunca dengede tutulması ve pek çok hastalığın önlenmesi için oldukça önemli olan beslenmede, bütün besin ögelerinin tam olarak karşılanması gerekir. Vücudun ihtiyacı olan enerjiye uygun kalori alımı ve ideal vücut ağırlığının korunması sağlıklı yaşamın sürdürülebilmesi için oldukça önemlidir. Obezitenin beraberinde getirdiği karaciğer yetmezliği, çeşitli kanser türleri, şeker hastalığı, yüksek tansiyon astım gibi akut ve kronik hastalıklardan korunmak ve hastalıkların önüne geçebilmek için sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme yaşam tarzı haline getirilmelidir.

Sağlıklı beslenme yaşam tarzı haline getirildiği takdirde uygulaması çok kolay olan bir davranış biçimi. Küçük adımlar büyük değişimleri beraberinde getirir.

Peki, nedir o küçük değişiklikler?

1- Paketli Gıdalardan Uzak Durun!

İçeriği bilinmeyen katkı maddelerince zengin olan paketli gıdalardan uzak durun. Araştırmalar paketli gıdalardan alınan kalori ile doğal ürünlerden alınan kalori aynı da olsa paketli gıdalardan alınan kaloriyi yakmanın diğerine göre 3 kat daha zor olduğunu gösteriyor.

2- Öğünlerinde Tam Tahıllara Yer Açın!

Kompleks karbonhidratlar basit karbonhidratlara göre glisemiks indeksi düşük besinlerdir. Yani kan şekerini hızla yükseltmezler. Bu sayede daha uzun süre tokluk hissi sağlarken daha çok vitamin ve mineral de almış olursunuz.

3- Öğünlerinize Sebze ve Meyveyi De Dahil Edin!

Vitamin, mineral ve lif içeriğince zengin olmalarının yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirirler. Bağırsak sağlığı içinde çok önemli olan sebze ve meyveler tabağınızın olmazsa olmazı haline gelsin. Tabağınızı dolu göstermesinin yanı sıra göz ve mide doygunluğunuza da birebirdir.

4- Yeterli Miktarda Protein Aldığınızdan Emin Olun.

İster bitkisel ister hayvansal olsun sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazlarından biri de proteinlerdir. Proteinler bağışıklık sisteminin ve vücudumuzun sağlıklı çalışması için olmazsa olmaz makro besin öğeleridir. Yaş, boy, kilo ve yapılan fiziksel aktiviteye göre ihtiyaç durumu değişse de proteinler beslenmemizin olmazsa olmazıdır.

5- Sıvı Gereksiniminizi İhmal Etmeyin!

Çay, kahve gibi içeceklerin sıvı gereksinimimiz dışında olduğunu unutmadan günde en az 1.5-2 lt su içmeyi ihmal etmeyin. Yapılan araştırmalar yeterli sıvı alımının yağ yakımına yardımcı olduğunu, metabolizmayı hızlandırırken, cilt sağlığı içinde vazgeçilmez olduğunu vurguluyor.

6- Güneşten Faydalanmayı Unutmayın!

Güneş en iyi D vitamini kaynağıdır ancak her zaman yeterli miktarda güneş ışığına maruz kalamayabiliriz. Bu nedenle D vitamince zengin besinleri öğünlerinizde yer açmayı ihmal etmeyin. Düşük D vitamini değerlerinin metabolizmayı yavaşlattığı bu yüzden kilo verimini de zorlaştırdığı bilinmektedir.

7- Sağlıklı Bir Hayat İçin Biraz Hareket!

Gün içinde muhakkak egzersiz yapın. Hem bağışıklık sistemini hem de metabolizmayı çalıştırması açısından haftanın en az 3 günü egzersiz yapılması vücudunuzun kendini yenilemesine yardımcı olacaktır.

8- Yağ Alımını Sınırlayın!

Katı hayvansal yağlar yerine bitkisel yağları tercih edin. Bitkisel yağlar daha kolay hazmedilir hücre içinde daha kolay kullanılır. Omega 3-6-9 gibi yağ asitleri hücre yenilenmesi ve vücut sağlığı için de daha çok tercih edilmelidir.

9- Şeker ve Şekerli Gıdalardan Uzak Durun.

Sürekli tüketildiğinde bağımlılık etkisi yaratan bu tür gıdalar metabolizmayı yavaşlatırken vücutta yağ olarak da depolanır. Şeker immun (bağışıklık) sistemini baskılayarak vücudun mineral dengesinde bozulmalara yol açar. Aynı zamanda enzim yapısını bozarak vücudun hastalıklara karşı savaşmasının önüne geçer. Damar tıkanıklığı yaratma riski ile de her yaş grubunda kardiyovasküler rahatsızlıklara davetiye çıkarır.

Şeker ve şekerli gıdaları sınırlayın.

10- Alkol Alıyorsanız Azaltın

Alkollü içecekleri çok fazla tüketiyorsanız vazgeçin ya da sınırlayın.

Vücuttaki alkol oranı arttıkça sindirim enzimlerinin yapısında bozulmalar meydana gelir. Midenin sindirim ve boşaltım hızında ciddi düşüşler gerçekleşir. Bununla beraber kan damarlarında daralmalar gerçekleştirerek vücut sağlığı için ciddi riskler doğurur.

Kalp hastalıkları, karaciğer sirozu, şeker hastalığı, beyin hasarı, bazı kanser türleri, sosyal ve psikolojik sorunlar bu risklerin başında gelir. Ayrıca 1 gram alkolün 7 kalori olduğunu unutmamak gerekir. Yüksek miktarlarda alkol tüketimi vücut ağırlığında artışlar olmasına ve fazla kilonun beraberinde getirebileceği rahatsızlıklara yol açar.

Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Başa dön tuşu