Psikoloji Lisans

Psikoloji’de Akademik Formatta Ödev Nasıl Hazırlanır?

Psikoloji bölümünü kazanıp üniversiteye yeni başlayan öğrencilerin ödev hazırlarken aklına şu tarz sorular gelebilir:

  • Ödevimi akademik olarak nasıl hazırlamam gerekiyor?
  • Yazı tipi boyutu nasıl olmalı?
  • Yazı tipi nasıl olmalı?
  • Paragraf hizası nasıl olmalı?
  • Kaynakçaları nasıl yapacağım?

Bu içerikte üstteki sorulara cevap verilecektir. İçeriğin amacı temel bilinmesi gerekenleri aktarmaktır. Öncelikle yeni bir Microsoft Word belgesi açmak gerekir.

Referans alacağımız yer APA’dır yani uzun haliyle Amerika Psikoloji Derneğidir (American Psychology Association).

Yazı tipi ve boyutu

Yazı Tipi: Times New Roman

Yazı Tipi Boyutu: 12 Punto

Paragraf Kısmı

Paragraf kısmında, görselde de seçili olan “Yasla” seçeneğine tıklanması gerekmektedir. Böylece temiz ve düzenli iki yana yaslı bir paraf görüntüsü oluşmaktadır.

Satır ve Paragraf Aralığında da öğretim görevlisinin isteğine bağlı olarak 1,5 veya 2 yapılabilir.

Paragraflara başlarken satırda bir boşluk bırakmak gerekir. Her paragraf için bu aynı olmalıdır.

Örnek olarak:

Başta 6 harflik bir boşluk bulunmaktadır. Görülmesi açısında seçili halde bırakılmıştır. Word belgesinden alınmıştor. Yazı tipi Time New Roman ve yazı tipi boyutu 12’dir. Paragraf her iki yana yaslı’dır. Satır aralığı 1,5’dur. Görüldüğü gibi okunması da kolaydır ve gözü yormamaktadır.

İçindekiler

Eğer ödev içeriği uzunsa “içindekiler” kısmını hazırlamak göze hoş ve profesyonel gözükecektir. Bunu Microsoft Word’ün seçenekleri otomatik yapabilir ancak başlıkların düzenlenmesi gerekir.

  • Başlık 1
    • Başlık 1.2: Başlık 1’in alt başlığı
  • Başlık 2
    • Başlık 2.1
      • Başlık 2.1.1
  • Başlık 3

Yukarıdaki gibi bir başlık düzen olsun. Bunu oluşturduktan sonra Başvurular sonra İçindekiler kısmına tıklanır. Oradan Otomatik İçindekiler Tablosu 1 seçilir.

Tablo aşağıda hazır haldedir. İçindekiler kelimesinin yazı rengi değiştirilebilir; içindekiler kelimesi ortalanıp büyük harflerle yazılabilir. Yazı tipi Times New Roman; yazı tipi boyutu da 12 yapılabilir.

Sayfalarda düzenleme ve yeni paragraflar, görseller, tablolar eklenildiğinde “sayfa numarası”nın güncellenmesi gerekir. Bunun yapılması için ilk önce tabloya tıklanır. Daha sonra aşağıda görselde belirtilen adımlar uygulanır.

Yararlanılan Kaynaklar

Kaynaklar kısmına dikkat edilmesi gerekir. Yazıdaki metin içi alıntılarınızı burada tam olarak belirtmelisiniz. Metin içi alıntı nedir?

Örnek: … (Soyisim, Yıl).

Yani metin içindeki cümlenizi bitirdikten sonra parantezle belirtip parantezi kapattıktan sonra nokta koymanız gerekmektedir.

Tam kaynak ise APA formatında detaylı olarak kaynaklar kısmına yazılmalıdır.

Araştırma yapıldığında bazen bir kaynaktan başka bir kaynağa gidilmesi gerekebilir. Örneğin X makalesi okunuyor. X makalesi Y makalesine atıfta bulunmuş. Eğer Y makalesi kaynakçaya eklenecekse Y makalesine ulaşıp okumak gerekir. Makeleye ulaşılıp okunduysa metin içinde doğrudan referans verilebilir. Aksi durumda “aktaran” kullanmanız gerekir. Metin içinde aktaran nasıl kullanılır?

Soyad1: Y makalesinin yazarının soyadı

Soyad2: X makalesinin yazarının soyadı

Metin içinde aktaran: … (Soyad1’den aktaran Soyad2, Yıl).

Metin içinde gösterdiğiniz bu referansı kaynaklar kısmında tam olarak APA formatında belirtilmesi gerekir. Bunun için internette detaylı araştırma yapılabilir. APA Yazım Kuralları güncellenmektedir. Örnek olarak APA Kuralları 6.0 için “https://dergipark.org.tr/tr/pub/busad/page/2914” linkine tıklanabilir.

Diğer bir konu ise kaynakların alfabetik sıraya göre olmasıdır. A, B, C … soyadlarına göre kaynaklar listelenir.

Güvenilir Kaynaklar

Ödev yapılırken güvenilir kaynaklara referans verilmesi gerekir. Güvenilir olup olmadığı o makaledeki kaynaklara bakılarak, diğer makalelere, derginin niteliklerine, makalenin atıf sayısına bakılarak öğrenilebilir. Eğer bir kitaba referans verilecekse o kitabın yazarının kim olduğu ve uzmanlık alanı araştırılabilir. Kitabında bilimsel araştırmalardan ne kadar faydalandığına bakılabilir. Bilimsel metodoloji hakkında araştırmalar yapılarak alana daha çok hakim olunabilir.

İntihal’e Dikkat

Doğrudan alınan içeriğin referans verilmeden ödeve veya tez’e eklenmesi intihaldir. Yararlanılan kaynağın kelimeleri ve cümleleri değişse bile ona referans vermek gerekmektedir. İntihal’in bir çok çeşidi vardır. İnternet üzerinden “intihal” kelimesi araştırıldığında bu konu hakkında detaylı bilgilere ulaşılabilir.

İntihal, bir kişinin eserinde başka kişilerin ifade, buluş veya düşüncelerini kaynak göstermeksizin kendisine aitmiş gibi kullanması. İntihal bir tür sahtekârlık ve hırsızlıktır. Başlıca türleri: Alıntı ifadeler ve fikirler için kaynak göstermemek Ödünç alınan ifadeleri tırnak içinde yazmamak ve kaynak göstermemek 

Vikipedia

Atıf: Bir makalenin, başka makalelerin kaynakçasında yer almasıdır. Yani diğer makaleler hazırlanırken o makaleden faydalanılmıştır. Dolayısıyla “atıf sayısı” önemlidir.

Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Başa dön tuşu