Psikoloji Lisans

Psikoloji Bölümünde Sınavlar, Dersler ve Stajlar

Ülkemizde psikoloji bölümü genellikle Fen Edebiyat Fakültesi altındadır. 4 senelik bir bölümdür ve mezunlarının çoğu yüksek lisans da yapmaktadır.

Bu yazı İstanbul Kültür Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi ders programları incelenerek oluşturulmuştur. Bu içeriğin yazarı ise Kültür Üniversitesinde okumaktadır.

Psikoloji bölümünde dersler nasıldır?

Her üniversitede ortak dersler bulunsa da psikoloji bölümü ders programlarında farklılıklar olabilmektedir. Örneğin, Kültür Üniversitesindeki psikoloji eğitiminde İşletmeye Giriş, Örgütsel 1 ve 2, İnsan Kaynakları Yönetimi, Örgüt Kültürü ve Liderlik dersleri zorunlu olarak vardır. Yani örgütsel alana yönelmeyi düşünen biri için iyi bir fırsattır. Her üniversitenin yatkın olduğu bir alan olabilir. Örneğin, İstanbul Üniversitesi psikanalitik dersleri çokça işlemektedir. Psikanalize ilgi duyanlar için bu muzzam bir imkandır.

Psikolojide 1. ve 2. Sınıf

Psikolojiye Giriş, Sosyoloji, Felsefe, Araştırma Teknikleri, İstatistik, Sosyal Psikoloji, Psikoloji Tarihi gibi temel dersler

Psikolojide 3. ve 4. Sınıf

Öğrenme Kuramları, Psikopatoloji, Klinikle ilgili dersler, Kişilik Kuramları, Bilişsel Psikoloji, Sağlık Psikolojisi, Adli Psikoloji, Nöropsikoloji gibi alandan ve daha zor dersler bulunmaktadır.

Her dönemde zorunlu ve seçmeli dersler vardır. Seçmeli dersler birkaç seçmeli arasından tercih edilmektedir.

Öneri: Eğer tercih dönemindeyseniz üniversitelerin psikoloji lisans ders programını inceleyin. Size yakın olduğunu düşündüğünüz üniversiteleri ön sıralara alın. Eğer bir üniversitede öğrenci iseniz ve kafanızda çalışmak istediğiniz alan belirlenmişse size yakın olan dersleri seçin. Bu şekilde mezuniyet sonrası için hazırlık yapmış olacaksınız.

Psikolojide Sınavlar Nasıldır?

Psikoloji lisans programlarında her dönemde vize ve final sınavları bulunmaktadır. Vizeler yerine bazen sunum veya proje ödevi verilmektedir. Genellikle final sınavlarının dönem sonu not ortalamasına etkisi daha yüksektir. Bölüme yeni başlayan biri için temel dersler fazla zorlamayabilir ama 3. ve 4. sınıftaki alan dersleri zorlayıcı olmaktadır. Bu dönemlerde çokça proje ödevleri ve sunumlar verilmektedir. Dersten derse ve akademisyenden akademisyene değişmekle birlikte sınavlar klasik, test, karışık olabilmektedir.

Öneri: Yapacağınız ödevler, sunumlar ve girdiğiniz dersler mesleğinizi yaparken çok işinize yarayacaktır. Örneğin, sunum becerilerinizi öğrenciyken geliştirmek büyük bir avantaj olacaktır. Bunun yanında not ortalaması demek her şey demek değildir ve geliştirilmesi gereken başka etkenler de vardır. Not ortalaması akademik alanda kariyer yapacaklar için daha önemli olacaktır. Sivil toplum kuruluşlarına, kulüplere, gerekli eğitimlere ve stajlara giderek kendinizi geliştirmeniz gerekir. Bu şekilde insanlarla iletişiminiz gelişecek ve öğrendiğiniz bilgileri gerçek hayatla daha kolay entegre edeceksiniz.

Psikolojide Staj Programları Nasıldır?

Psikolojideki staj zorunluluğu üniversiteden üniversiteye değişmektedir. Bazı üniversitelerde vardır bazılarında yoktur. İstanbul Kültür Üniversitesi için iki adet zorunlu staj vardır ve ikinci sınıfı geçerseniz yapmaya başlayabilirsiniz. Kültür’de stajlar 20’şey iş günüdür. Diğer üniversitelerde dönemi kapsayabilir ya da daha fazla iş günü veya staj olabilir.

Psikolojide Staj arayan öğrenciler şu şekillerde staj yapabilirler:

  1. Zorunlu
  2. Gönüllü

Şu şekilde bulabilirler:

  • Üniversitenizle anlaşmalı kurumlar(Devlet hastaneleri, okular vs.)
  • Doğrudan başvuru yapabileceğiniz kurumlar
    1. Ücretli Staj Programları
    2. Ücretsiz Staj Programları

Soru: Staj yaparken para kazanabilir miyim?

Henüz para kazanan kişiye rastlamadım ve duymadım. Ancak yine de çalıştığınız kurumun inisiyatifine bağlı diyebiliriz.

Öneri: Stajlar öğrendiklerinizi pratikte kullanmanızı, becerilerini geliştirmenizi, yöneleceğiniz alanı belirlemeyi, çevre edinmeyi, mezun olduktan sonraki stratejilerinizi ve kariyerinizi belirlemenizi sağlar. Dolayısıyla staj yapmaktan çekinmeyin ve gerekirse kapı kapı dolaşıp staj başvurusunda bulunun.

Bonus: Psikoloji kulübünün etkinlikleri

Okulunuzun psikoloji kulübü varsa etkinliklerini kaçırmayın. Kulüpteki kişiler çokça emek harcayıp gönüllü olarak çalışmaktadırlar. Bu fırsattan yararlanarak alan hakkında daha fazla bilgi edinmiş ve profesyonel kişilerle tanışmış, onları dinlemiş olacaksınız. Eğer psikoloji kulübünüzün etkinlikleri yoksa siz kulübe katılıp bu süreçlerde yer alabilirsiniz.

Öneri: Kulüpte etkili bir şekilde rol almanız hem staj bulmanızda hem de ilerideki meslek hayatınızda size fayda sağlayacaktır.

Bonus Öneri: Sitemizin psikoloji kategorisindeki diğer yazılarda psikoloji lisans eğitimi hakkında birçok yazı bulunmaktadır.

Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Başa dön tuşu