Kişisel GelişimÖneriler

Psikologların Özel Güçleri Var Mı?

Ruh sağlığı alanında çalışan psikologlar, eğitim süreçlerinden sonra mesleki hayata atılmaktadırlar. Her iş gibi psikologlar da ekmek parası için çalışmaktadır. Tabii burada işini severek yapma faktörü var veya yoktur. Sonuçta hayatımızı idame ettirmek veya koşullarımızı iyileştirmek için çalışıyoruz. Bunun yanında mesleğimizle, insanlara faydalı olma gibi bir motivasyonumuz da olabilir. Para kazanmanın yanında, bize işi yaptıran çeşitli motivatörler olabilir. İşte tüm bu meşgaleler içinde psikologlar bazı sorularla karşılaşmaktadır. Her meslekte olduğu gibi tanıştığınız insanlar size alanınızla ilgili sorular sormaktadırlar. Tabii bu sorulardan bazıları tuhaf olabilmektedir. Zira psikologlar sihirli değneği olan bir sihirbaz veya medyum, kahin değildirler.

Derdimi anlattım, bir şey söyle çözülsün…

Bu soruyla belki bir görüşmede veya söyleşide karşılaşabiliriz. Psikoloğa derdini anlatan kişi hemen çözülmesini talep edebilir. Hatta, çözemezse iyi bir psikolog olmadığı teşhisini de koyabilir! İşin aslına baktığımızda her soru kendine özgün çözüm yollarını içermektedir. Psikolog, bir iki cümle ile anlattığınız sorunun detayını bilmez. Bilmediği gibi kısa sürede sizi kurtaracak bir iki sihirli cümle de kullanamaz. Ancak karşılaştığınız sorunla ilgili, örneğin bir söyleşide akademik ve tecrübesel bilgilerini sunabilir. Size düşen ise bu bilgilerden faydalanarak sorununuza çözüm üretmek. Tabii eğer bir terapi seansındaysanız, terapist size kullandığı yöntemle yardımcı olabilir. Ancak unutmayın sorumluluk tamamen sizde. Siz istemdiğiniz ve sorun için adım atmadığınız sürece değişim olmaz.

Her daim iyi iletişim kurar, yalan atmaz, kusursuz ve hep mutlu olur

Psikologların eğer özel güçleri olsaydı. Başlıktaki cümle gerçek olabilirdi. Böyle bir şey de mümkün değildir. Arkadaşınız veya ailenizden biri psikolog olabilir ancak psikologların da duyguları vardır. Öfkelenebilir, yalan atabilir veya sinirlenebilir. Onlara sen psikologsun öfkelenmemen lazım, hep mutlu olman lazım demek doğru olmaz. Şunu da hatırlatmak gerekir. Psikoterapistler ailelesindeki kişilere, yakınlarına ve tanıştıkları insanlara terapi veremez. Terapistler sivil hayatlarında da görüşme sırasındaki yöntemlerini kullanmazlar. Öyle bir şeye hiç kimsenin ne enerjisi ne de gücü yetmez.

Psikologlardan istenen bazı talepler

Ayaküstü danışma veya terapi almaya çalışmak mümkün değildir. Böyle bir tarife de yoktur 🙂 Eğer profesyonel bir görüşme hizmeti alırsanız sizle sözleşme yapılır (örn. gizlilik sözleşmesi). Bu sözleşme ve belirli etik kurallar, mesleki yöntemler içerisinde hizmet alırsınız. Yani, öyle ayaküstü yapılacak bir şey değildir. Ayaküstü kısa bi sürede çözüm üretme olsaydı mucizevi olurdu.

Psikologların özel güçleri yok o halde onların ne özelliği var?

Psikologlar aldıkları teorik eğitim sonucu belli bir bilgi birikimine ve tekniğe sahip olurlar. Yaptıkları araştırmalardan veya yapılan araştırmalardan faydalanırlar. Eksik oldukları konularda eğitimler alırlar, okumalar yaparlar. İş deneyimleri ile kendilerini geliştirirler. İçsel gelişim süreci bitmez. Öğrendikleri ve karşılaştıkları hikayelerle bir gelişim sürecine girerler. Bu hayat boyudur. Tüm bunlardan dolayı psikologlar bazı sorunların çözümünde hızlı hareket edebilir. Bilgi sahibi olur. Daha olgun yaklaşabilir. Ama unutmamak gerekir ki insandırlar ve hayatta zorlandıkları zamanlar mümkündür. Mesleki becerilerini ve yöntemlerini de iş sırasında kulanırlar.

Unutmadan! Bir doktor hasta olduğunda tedavi olur. Tıpkı bunun gibi, bir psikolog psikolojik destek ihtiyacı duyarsa o da bundan yararlanabilir. Umarım hazırladığımız içerik, psikologlara ve terapi veren ruh sağlığı çalışanlarına yaklaşımınızı doğru yönde değiştirir. Daha gerçekçi bir yaklaşıma sahip olursunuz.

Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Başa dön tuşu