Psikoloji Lisans

Psikolog Nedir, Yanlış Bilinenler ve Karıştırılan Meslekler

Psikolog Nedir? Yanlış Bilinenler Nelerdir?

İnsan davranışlarını ve zihinsel süreçlerini sistematik ve bilimsel olarak inceleyen kişidir. Yani psikolog bilimsel yöntemler kullanmaktadır. 

YANLIŞ: Psikologa gideceğine gel bana derdini anlat, sohbet edelim. Gidip ne yapacaksın? Ha benle konuşmuşsun ha psikologla.

Psikoloji kendi içerisinde farklı yaklaşımları, ekolleri, kuramları barındıran bir bilim alanıdır. Çevrenizle elbetteki sohbet edebilir, dertleşebilirsiniz ama psikolojik olarak profesyonel destek almak istiyorsanız psikologa gitmeniz gerekmektedir. Psikologların aşağıdaki özelliklerine bakarsanız durumu daha iyi kavrayabilirsiniz.

  • Sizi olduğunuz gibi kabul eder. Yargılamaz, eleştirmez ve objektif olarak yaklaşmaya çalışır.
  • Farkındalığınızın artmasını sağlar.
  • Şunu şunu yapacaksın diye tavsiye vermez. Sizin kendinizi keşfetmenizi ve bununla birlikte sorunu çözmenize yardımcı olur. Bir nevi hedefinize ulaşmanız için yani problemin çözülmesi için size yardımcı olacak profesyonel destek sağlayan kişi.
  • Empati kurar ve aranızdaki iletişimin güven içinde olmasını sağlar.
  • Güvenilirlik ve gizlilik ilkesi esastır. Psikolojik destek sırasında olanlar gizli kalmaktadır. Başka insanlarla bunu paylaşmaz ve bilgilerinizi aktarmaz.
  • Ön yargılı değildir.

YANLIŞ: Psikoloji okuyorsun o halde sen şimdi beni bir çırpıda çözdün dimi.

Tabii ki hayır 🙂 Esasında şöyle bakarsanız durumun tam tersi olduğunu göreceksiniz. İnsan karmaşık bir varlıktır bunu kabul ettik. Psikolojide bizim davranışlarımızı inceler ve buna istinaden üzerinde çalışmalar yapar. Kendi görüş ve inançlarını kişiye dayatmaz. Veriler toplanır ve elde yeteri kadar veri yoksa görüş bildirilemeyeceğinden bir çırpıda sizi çözemez.

YANLIŞ: Psikologların sorunları olmaz.

Her insanın problemleri olabilir. Psikologlarda terapiye ihtiyaç duyabilir ve süpervizyonlardan destek alabilirler.

YANLIŞ: Psikolog deli doktorudur ve normal insan psikologa gitmez.

Psikologlar her kesimden insanı ele almaktadır. Deli doktoru değildir. Örneğin; klinik bir depresyon yaşadığınızı düşünüyorsunuz ve profesyonel bir destek almak istiyorsunuz bunun için psikologa gidebilirsiniz. İnsan bulunduğu psikolojik konumda destek almak isteyebilir, hayatını düzene sokmak isteyebilir, yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu hissedebilir ve bunun gibi çeşitli nedenlerden dolayı gidebilir psikologa.

YANLIŞ: Bana öyle bir şey söyleyecek ki sorunumu sihirli değnek gibi hop çözebilecek.

Malesef öyle olmuyor. Danışdığınız süreçte sizin kendinize karşı bir sorumluluğunuz olacaktır. Belki de bu sorumluluktan kaçmak veya uğraşmamak adına, üşengeçlikten de olabilir direkt çözüm sağlanmasını istiyor olabilirsiniz ama süreç içerisinde en önemli görev sizin olacaktır. Bu yüzden sihirli değnek gibi bir durum söz konusu değildir. Daha keşfedilmedi 🙂

YANLIŞ: Psikologlar ilaç yazabilirler.

İlaç yazma yetkisi tıp fakültesi mezunu psikiyatri uzmanlığını almış doktorlardadır.

Psikiyatri, Psikolojik Danışman, Pedagog ve Psikoterapistle Farkı

Psikiyatrist olunabilmesi için 6 sene tıp okunması ve daha sonra alanda uzmanlaşılması gerekir. Ülkemizde psikolog olmak için 4 sene psikoloji okunması gerekmektedir. Üstte de belirtildiği gibi ilaç yazma yetkisi psikiyatri doktorlarındadır.

Psikolojik Danışman insanların mevcut potansiyelini ortaya çıkarmaya ve kullanılabilmesini sağlamaya çalışır. Farklı bakış açılarından bakılarak kişiye seçenekler sunulmasını sağlar.

Pedagogun kelime anlamı eğitim bilimcidir. Dolayısıyla çocuk eğitimcisi, danışmanı olarak söylenebilir. Pedagoglar çocukların bilişsel, davranışsal gelişimini inceleyen ve sorunlar karşısında çözüm üreten kişilerdir. Yani çocuk ruh sağlıyla ilgilenir. Şu anda PDR mezunları KPSS ile pedagog olarak atanabiliyorlar.

Psikoterapist terapi yapan kişidir. Psikoloji mezunlarının terapi yapabilmesi için sadece 4 sene lisans eğitimi yetmiyor. Klinik psikoloji yüksek lisansı almak ve terapi yapılacak yöntemde, eğitimle birlikte süpervizyon almak gerekiyor.

SORU: Peki hangisine gitmeliyim?

Eğer psikolojik bir rahatsızlığım var diyorsanız ilk önce psikiyatriye gitmeniz gerekiyor çünkü bu durum düşündüğünüz gibi psikolojik olmayabilir. Gittiğinizde psikiyatri bunun psikolojik olduğunu belirtip sizi psikologa yönlendirebilir.

Psikologa gitmeyi düşünenler için

  • Gideceğiniz psikologun lisans diplomasının olup olmadığına bakın.
  • Destek alacağınız alanla ne kadar ilgili olduğuna, deneyimlerine ve eğitimlerine bakın.
  • Unutmayın bu sizin sağlığınız buna önem vermelisiniz.
  • Alanla alakası olmayan kişilere giderseniz psikolojiniz daha çok bozulabilir. Geçmişte bunun bolca örnekleri var. Onun için bu alanda almak istediğiniz destek ilgili kişilerden alınmalıdır.

Yazımıza eklemeler istekler doğrultusunda yapılabilir. Değinmemizi istediğiniz kısımları, yorumlarınızı ve sorularınızı bekliyoruz.


Bu konuyla birlikte okunmasını önerdiğimiz konular:


Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Başa dön tuşu