Deneyimler

Polonya’da Erasmus Deneyimi: PDR Bölümü

Öncelikle Merhaba

Ben Kerim Akbuğa. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi PDR son sınıf öğrencisiyim. Azıcık kendimden bahsedeyim :D.  Gezmeyi çok ama çok severim. Kendimi bildim bileli tarihi, doğayla iç içe, deniz kenarlarını yani göz kamaştırıcı yerleri gezmek hayalimdi. Bilhassa yurtdışını gezmek ve farklı kültürlerle tanışmak en büyük arzularımdandı. Bu yüzden Erasmus yapmaya karar verdim. İngilizce seviyem nispeten iyi denebilecek düzeydeydi. Sadece ‘speaking’ kısmında sıkıntılar yaşıyordum ki erasmusun en faydalı yönü ise insanlarla iç içe bir ortamın olması ve konuşma durumunda kalmamdı.

Erasmus Sınavını Kazanma Sürecim

Tabii gerisi artık Erasmus sınavını kazanmaya geldi. Açıkçası erasmus sınavı için ekstra çalışmadım çünkü Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) gibi küçük -kastettiğim eğitim düzeyi yüksek olmayan-üniversitelerin sınavları kolay olduğu için. İlk önce yazılı sınava girdim. Sınav YDS formatında ama çok kolay bir versiyonda sormuşlardı. 50 sorudan 44’ünü doğru cevaplayarak sözlü sınava girmeyi hak ettim. Asıl beni heyecanlandıran daha doğru söylemek gerekirse kaygılandıran kısım burasıydı. Çünkü konuşma olarak çok zayıftım ve konuşamamaktan korkuyordum. Daha önce Erasmus sözlü sınavını geçmiş bir tanıdığım “doğru cevap vermenin önemi yok, yeter ki kendini az da olsa ifade edebil” demişti. Ben de bu doğrultuda hareket ettim. Mülakat odasına girdiğimde arkası kapalı onlarca kağıt arasından birini seçtim ve sonra okumamı istediler ve bir dakikalığına düşünmem için süre verdiler. Bu arada arkadaşlar asla Türkçe konuşmayın ve ne olursa olsun İngilizce konuşun ya da konuşmaya çalışın. Soru şuydu: Yurt dışındasın ve cüzdanını düşürdün, bu durumda ne yaparsın? Ben ise heyecandan cüzdanımın çalındığı şeklinde anladım ve başladım anlatmaya 🙂 Polis merkezine giderim, aileme haber veririm bana para göndermeleri için, ayrıca birkaç ülke saydım(çaktırmayın bu ülkelerin hepsi Erasmus’un yoğun olduğu ülkeler) bu ülkelerde çalışırım dediğim anda hoca bıyık altı gülümsedi bana. Sonrasında peki neden Erasmus‘u tercih ediyorsun dediler. Ben ise ilerde yüksek lisans ve doktora için bir nevi referans olması için, gezmeyi çok istediğimi, farklı insanları tanımayı sevdiğimi söyledim. Mülakat bu şekilde bitti. Daha önce giden arkadaşlarıma anlattığımda “ohoo sen kesin geçtin” dediler ama ben yine de temkinliydim. Sonuçlar 10 gün sonra açıklandığında sevinçten havalara uçmuştum. Çünkü en büyük hayallerimden biri gerçek olacaktı.

Erasmus için Evrak İşleri

Gel gelelim kazandıktan sonraki zorluklara: Şunu her zaman göz önünde bulundurmak gerekir ki uluslararası birimindeki memurlar işinizi hakkıyla yapmaz ve her zaman sorun yaşarsınız. Bunun bilincinde olduğum için bütün evrakları teker teker kendim düzenledim ve inceledim. Koordinatör ve bölüm sorumlusu hocalara kendim imzalattım. Bunu yapmayan arkadaşlarım ise çok sıkıntı yaşadılar ve yeri geldiğinde memurlarla tartıştılar. Siz siz olun işinizi kendiniz yapın. Başvuru sürecinden bahsetmeyeceğim çünkü bu bilgilerin hepsi internette yazıyor 🙂

Hangi Ülkeyi Seçtim ve Ülkeye Gidişim

Ben ülke olarak Polonya’yı seçmiştim. Aslında önümde üç seçenek vardı: Romanya, Çek Cumhuriyeti ve Polonya. Romanya Şengen vizesine dahil olmadığı için geriye kalan iki seçenekten Prag’daki üniversiteyi istedim ama sıkıntı o üniversitede sadece tek dönem Erasmus hakkına sahiptim. Bu yüzden tek seçenek olan Polonya‘yı seçtim ve iki dönem Erasmus yaptım. Bütün işlemleri hallettikten sonra artık gidiş tarihini sabırsızlıkla bekledim. İlk gittiğimde gece Torun şehrine indim, şehir çok soğuktu. Hemen taksi durdurdum ve internetim olmadığı için daha önce kaydettiğim adresi gösterdim. 5 dk içinde kalacağım yurda vardık. O gece mışıl mışıl uyudum. Sonraki günler oradaki arkadaşlarla tanıştım. Artık derslere gidiyor ve arkadaşlarla takılıyordum.

Kerim Akbuğa — Erasmus Deneyiminden bir kare

Polonya’da Erasmus Deneyimim

Bu paragrafta size bir PDR öğrencisi olarak Erasmusta neler yaptığımı anlatacağım. Arkadaşlarla başlarda neredeyse her gün club’a gidiyorduk. Giriş ücreti sadece 1 zl. (1 Polonya Zlotisi) Ben alkol kullanmadığım için içki kısmıyla pek ilgilenmedim ama hatırladığım kadarıyla alkollü içecekler Türkiye’ye oranla çok ucuzdu. Arkadaşlarla çokça gezi planları yaptık ama sadece birkaçını gerçekleştirebildik. Uygun fiyatlı geziler için saatlerce para-zaman-yer üçlüsüyle ilgili hesap kitap yapmanız gerekecek :D. Sonahar döneminde giden arkadaşlar için İtalya, İspanya, Portekiz gibi sıcak ülkeleri gezmelerini öneririm. Çünkü hem iklimi o dönemlerde gezmek için çok uygun hem de uçak fiyatları çok ucuz. Bahar dönemi ise Almanya, Hollanda, Belçika, İskandinavya ülkelerini öneririm. O da sonbahar dönemi için söylediklerimin tam tersi. Bu dönemde Venedik gezisi planladık ve yaptık. Hayatımda gördüğüm göreceğim en güzel şehirlerden biriydi. İnanılmaz güzellikte bir şehirdi.

Polonya’nın Eğitimi

Polonya tarihi yapısını korumuş, öğrenciler için ucuz ve eğitimi orta düzeyde bir ülkedir. Yurt dışında master yapmak isteyen Türk gençlerinin rağbet gösterdiği bir yerdir. Gittiğim üniversite Nicholaus Copernicus idi. Polonya‘daki çoğu üniversiteden daha kaliteli eğitimi vardı. Tabi bunun da dezavantajları olmuyor değildi. Not konusunda çok da bonkör hocalara denk gelmeyebilirsiniz. Eğitimi gerçekten de kaliteliydi ve derse katılım konusunda hassasiyet gösteriyorlardı.

Son Olarak

Arkadaşlar biliyorum ki çoğunuz bu deneyimi yaşamak istiyorsunuz. Size Erasmusla ilgili değil de Erasmus’a açılan kapı olan İngilizceyle ilgili nacizane tavsiyem olacak. İki şey sizi çok fazlasıyla geliştirir. Sıkı çalışmak şartıyla: çok okumak ve çok dinlemek. Bunları yaptığınız sürece hem erasmus sınavlarını rahat geçersiniz hem de rahat konuşabilirsiniz.

Sorularınız vs. olursa aşağıdan bana ulaşabilirsiniz.

İletişim Adreslerim: Facebook, İnstagram

Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Bir Yorum

  1. gis dedi ki:

    mrb bende pdr okuyorum da polonyada hangi universiteye gittin ?

Başa dön tuşu