Terapiler

Oyun Terapisi Nedir? Oyun Terapisi Evde Yapılabilir Mi?

Bir çocukla iletişim kurmak, bir yetişkinle iletişim kurmaktan çok daha zordur. Kendilerini tam anlamıyla ifade edemeyebilirler. Onları olumsuz etkileyen olayları anlatamayabilir ve kendileri için bir çözüm yolu bulamayabilirler. Peki çocuklar ile iletişim kurmanın bir yolu yok mu? Elbette var. Oyunlar, çocukların kendilerini en rahat ifade edebilecekleri iletişim yoludur.

Oyun Terapisi Nedir?

Çocuklar bazen aile üyeleriyle, bazen çevresel faktörlerle (dayak, kaza, istismar) bazen de genetik faktörler ile ilgili psikolojik sorunlar yaşarlar. Bu sorunlardan bazıları: alt ıslatma, kaka kaçırma, parmak emme, kaygı, korku, takıntı, utangaçlık, saldırganlık, mutsuzluk… Bu sorunlar ortaya çıktığında ve davranışlar tekrarlandığında, çocuk bir terapiste yönlendirilir. Çocuklarda bu sorunları çözmek için kullanılan en yaygın terapi Oyun Terapisidir.
Çocuk, konuşmak yerine oyun oynayarak kendi benliğiyle korkularını, endişelerini ve kendi içinde ki çatışmalarını ifade eder. Böylece çocuk oyuncaklarını iletişim için seçer. Oyuncak kullanılarak çocuklardaki problemleri çözüme ulaştıran terapiye oyun terapisi denir. Oyun terapisi tek bir türden oluşmaz. Oyun terapisi yöntemleri , oyunun oynandığı alana, oyunda kullanılan ve iletişim için seçilen oyuncakların çeşitliliğine ve terapistin oyun sırasında çocuğa nasıl yaklaştığına bağlı olarak değişir.

Oyun Terapisi Sürecinde Neler Olur?

İlk olarak terapist ve çocuk arasında bir bağ geliştirilmelidir. Bu bağ sayesinde çocuk terapistine güvenmek, onu tanımak ve onunla iletişime geçmek ister. Terapist, çocuğun başlattığı oyuna katılır. Çocuk yönlendirilmemelidir. Çocuğa emir veren veya çocuğu yönlendiren terimler oyunda kullanılamaz. Örneğin; ‘böyle yap, hayır olmadı, tekrar başlayalım vb.’ gibi yönlendirmeler verilmez. Çocuk, terapistine iç dünyasında olanları oyun oynuyormuş gibi aktarır. Terapist bu noktada çocuğu çözmeye başlar. Çocuğa nasıl yardım edeceğine dair bir plan hazırlar. Ardından süreç ailenin katılımı ile devam eder. 45 dakikalık seanslar, uzmanın gerekli gördüğü şekilde haftada bir veya iki gün gerçekleşir (1*). Terapi seansının sonunda terapist aileyi bilgilendirir. Terapist, çocuk kendini iyi hissettiğinde, tüm sıkıntılarından kurtulduğunda ve mutlu olduğunda terapiyi sona erdirir. Veda seansları, çocuğun birlikte vakit geçirirken terapistinden ayrılmakta zorluk çekmemesi için yapılır. Terapi sona erdiğinde tüm terapi süreci aile ile paylaşılır ve aynı sorunları tekrar yaşamamak için uyulması gereken koşullar ve kurallar hakkında konuşulur.

Oyun Terapisi Evde Uygulanabilir Mi?

Ailelerin çocuklarıyla nasıl iletişim kuracakları konusunda zorluk çektiği zamanlar vardır . Böyle zamanlarda ‘Filial Terapi‘ karşımıza çıkmaktadır. Duygusal sıkıntı yaşayan çocukları tedavi etmek için kullanılan bir terapidir. Bu tedavinin özelliği, ailelerde tedaviye dahil edilir. Filial Terapi, terapilere evde devam etmek veya evde uygulamak isteyen aileler içindir. Ailelere Filial Terapiyi öğrenmeleri için kısa bir eğitim verilmektedir.
Eğitimleri sırasında, her bir kişi çocuğuyla sadece bir kez geçirdiği 30 dakikalık oyun süresini videoya çeker. Terapist, bu videolara bakarak ebeveynleri yönlendirir. Bu şekilde, ebeveynler oyun terapisini iyi anlayabilir ve evde uygulayabilirler.

İhtiyaç duyduğu desteği sağlamak için çocuğun ciddi uyumsuzluk göstermesini beklemeye gerek yoktur.

Virginia M. Axline

Kaynakça:

  1. Buharalı S. (2018) https://www.cevapla.tv/video/oyun-terapi-sureci-nasil-gerceklesir/14242
  2. Ünal B. (2018) https://abapsikoloji.com/oyun-terapisi-nedir-faydalari-nelerdir/
  3. https://www.anneysen.com/1-6-yas-cocuk/makale/davranis-9-maddede-oyun-terapisi-hakkinda-merak-ettigin-her-sey_10656

Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Başa dön tuşu