ÖnerilerTerapiler

Online Terapi Hakkında Merak Edilenler

Online Terapi Nedir?

Kişilerin, kendilerini ruhsal anlamda iyi hissetmediği, kendilerini zor bir dönemin içinde buldukları ve bu zorlukla baş edemedikleri zaman, kendi alanında uzmanlaşmış danışmanlara başvurdukları ve bunun sonucunda aldıkları desteğe; psikolojik destek denir. Danışmanın hastasıyla mail, telefon, internet, mesaj gibi uzaktan iletişime geçtiği terapi yöntemine; online terapi denir. Son yıllarda iyice yaygınlaşmış olan  terapi farklı adlarla da karşımıza çıkmaktadır (örn; teleterapi, telepsikoloji, e-terapi gb.). Kişiler bu yöntemi daha az maliyetli, saat konusunda daha esnek olması, başka bir şehirde yaşaması, sosyal fobiye sahip olması, evde kendini daha rahat hissetmesi  veya   kendilerini gizleme ihtiyacı duyduklarında kullanırlar. Ancak online terapi her hastada kullanılmaz ve kendi içinde etik kurallara sahiptir.

Tarihçesi

Teknolojinin son yıllarda gösterdiği gelişim ile hayatlarımıza artık daha farklı şekilde devam ediyoruz. Gelişen teknolojiyle online psikoloji, online destek veya online psikolog kavramları da hayatlarımıza girdi. Aslında her ne kadar online terapi son yıllarda karşımıza çıkmış gibi dursa da tarihçesini incelediğimizde 1900’lü yılların başına kadar uzandığını görüyoruz. Freud‘un o dönemlerde hastaları ile iletişim içinde olmak için mektup yolunu seçtiğini biliyor muydunuz? Mektuplar belki de haftalarca birbirine ulaşamasa da Freud’un bu yolu seçmesi hastalarının ona olan destek ihtiyaçlarını uzaktan bile olsa karşılama isteğidir.

Zaman ve teknoloji ilerledikçe dönemin getirdiği yeni olanaklar daha iyi değerlendirildi. 1953 tarihinde İngiltere’de intihara meyilli kişiler için“999” hattı kullanıldı. 1950’li yıllardan itibaren telefon yardım hatlarının kullanımı ciddi bir artış gösterdi. Bu da  günümüze “tele-psikoterapi” olarak adlandırılan, psikoterapi hizmetlerinin yaygınlaşması için bir zemin hazırladı. İnternetin kökeni 1962 yılına dayanmaktadır. İnternetin halk arasında yaygınlaşması ile birlikte 1990’larda Amerika’da bir konferans düzenlendi. Konferansın özelliği kamuya açık bir şekilde video ve telekonferans sayesinde psikoloji kliniklerinin, psikolojik destek hizmeti vermesi idi. 2000’li yılların başına gelindiğinde online terapilere ilgi artmış, bunun sonucunda da hiç bir şekilde maddi bir beklenti içinde olmadan  ‘Uluslararası Online Mental Sağlık Birliği’ kurulmuştur. Günümüzde internet üzerinden online terapiler ilgi çekmeye, mektup ve telefon ile online destek daha az talep görmeye başlamıştır.

Online Terapi Kimlere Uygulanmaz?

Eğer 18 yaşından küçük iseniz, kendinize veya çevrenize zarar verme gibi psikiyatrik sorunlarınız var ise, aile ve çift terapisi düşünüyorsanız veya madde bağımlılığınız mevcut ise online psikolojik destek alamazsınız.

Online Terapinin Avantajları Nelerdir?

Online terapi alan bir danışman, kendini tanıtmak istemediğinde, kimliğini gizleyerek terapiye katılabilir. Anonim olarak terapiye katılan hasta, problemlerini anlatmakta daha cesur davranır. Online terapi sadece mesafe olarak uzakta bir danışana kolaylık sağlamakla kalmaz, aynı zamanda agorafobi, sosyal fobi gibi problem yaşayanlar içinde oldukça tercih edilen bir olanaktır. Belli bir sebepten kaynaklı, yurt dışında olan bir danışan da kolaylıkla anadilinde terapi alabilir. Normal bir terapiye oranla daha rahat bir ortam sağlanır.

Online Terapinin Dezavantajları Nelerdir?

Online terapinin dezavantajlarından en çok terapist etkilenmektedir. Hasta ile göz göze gelemeyen, duygularını tam anlamıyla çözemeyen uzman bu terapilerde oldukça zorlanır. Kişinin yalnız olması gerektiği terapilerde, uzmana sorulmadan terapiye bir başkası katılabilir. Kendini gizleme ihtiyacı duyan danışan, uzmana yasal prosedürlerde problem yaratabilir. Yapılan ufak bir yazım hatası düşünülenden daha büyük bir soruna yol açabilir. Bununla birlikte danışanın online terapiye katılacak kadar teknik bir bilgisi olmayabilir.

Online Terapi Güvenli Midir?

Online terapiye başvurmadan önce, danışacağınız uzmanı araştırmalı, özgeçmişini incelemelisiniz. Online terapide etik kurallar uygulanır. Hastanın mahremiyeti ilkesi göz önünde bulundurularak bilgileri gizli tutulur.

Online Terapi Etik İlkeleri

  • Online terapi almak isteyen danışana terapi öncesi bilgilendirme yazısı sunulur. Danışanın yazıyı okuduktan sonra, okuduğunu belli eden bölümü işaretlemesi istenir.
  • Acil bir durumda yüz yüze görüşülmesine karar verildiğinde uzman görüşme talep edebilir. Aynı zamanda danışan da uzmana terapinin artık yüz yüze devam etmesini istediğini bildirebilir.
  • Uzman, terapinin başında lisansı hakkında bilgi verir. Lisansı aldığı ülkenin etik ve yasal düzenlemelerine uyması gerekmektedir. Bunun sebebi bazı ülkelerin online terapiyi yasaklamasıdır (örn; Almanya, Avusturya).

Online Terapi Etkili Midir?

Yapılan araştırmalar sonucunda online terapi ile birçok problemin aşıldığı gözlemlenmiştir. Online terapide, depresyon, kaygı bozuklukları veya öz güven problemleri gibi sorunların aşılmasında, yüz yüze terapide ki gibi bir başarı sağlanmıştır. Yüz yüze terapi sırasında oluşan belli problemler sonucunda tedaviyi aksatan danışan, online terapi sayesinde seanslara aksatmadan katılabilir. Bu da terapinin başarı oranını artırmaktadır.

Nasıl Online Terapi Alabilirim?

Nasıl Online terapi alabilirim sorusuna gelirsek, yukarıda da bahsettiğimiz birkaç iletişim aracını kullanabiliriz. Bunlara; e-posta, acil yardım numaraları, video ve konferans örnekleri verilebilir. Herhangi bir fiziksel sorunu olanlar için görüntülü konuşma programları bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Anonim olarak yardım almak isteyenler de yazı aracılığı ile uzmanla görüşebiliyor. Son dönem de dünya olarak girdiğimiz zorlu pandemi sürecinde, evde kaldığımız dönemlerde, kaygı ve stres ile baş edemediğimiz durumlarda, destek almak için ülkemizde “Psikososyal Destek Hattı”nın kurulduğunu da belirtelim.

Siz cevaplar bulmaya çalışıyorsunuz, biz ise daha çok soru sormak niyetindeyiz.

Sigmund Freud

Kaynakça:

  1. Keskin, A. (2017)Online Psikolojik Danışmanlık https://www.tavsiyeediyorum.com/makale_18836.htm
  2. https://www.evimdekipsikolog.com/DanismanlikAlanlari/OnlineTerapi-NedirOnline-Psikolog-Kimdir/13
  3. Aydın, T. (2017) https://tuba-aydin.com/online-terapi/
  4. https://www.psikiyatri.org.tr/halka-yonelik/26/sosyal-fobi
  5. Baripoğlu Kaya, S. (2020) https://www.e-psikiyatri.com/agorafobi-nedir

Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Başa dön tuşu