Denemeler

Mutluluk Ve Başarı: Akış Teorisi

İş, bir sonuç elde etmek, herhangi bir şey ortaya koymak için güç harcayarak yapılan etkinlikler ve çalışmalardır[2]. İş psikolojisi, insanın iş aktivitesi ve işine özgü çevre etmenleri ve bunların kişiye özel fiziksel, kimyasal ve psikolojik etkileri ile ilgilenir[3]. İnsanların genel psikolojisi, ruh hali hayatında büyük yer kaplayan işinden ve yaptığı aktivitelerden önemli derecede etkilenir.

En ilginç düşünceleri olan insanlar mutludur. İyi müziği seven, iyi kitapları seven, güzel resimleri seven, güzel arkadaşlıkları, güzel söyleşileri seven insanlar ve bunları zihinsel gelişimi için kullanmayı tercih eden insanlar, dünyanın en mutlu insanlarıdır. Sadece kendi içlerinde mutlu olmakla kalmazlar, başkalarının da mutluluk nedeni olurlar.

William Lyon Phelps

Akış Nedir?

Pozitif psikoloji alanının çalıştığı önemli konulardan biri olan akış teorisini Mihaly Csikszentmihalyi ortaya atmıştır ve akış kavramını kişinin yaptığı işe kendisini tamamıyla odaklanarak en verimli işi ortaya çıkartması olarak tanımlamıştır. Kişi akış yaşarken kendini kaybeder, zamanın nasıl geçtiğini anlamaz. İnsanlar sevdiği işi yaparken kendini kaptırır bu da yapılan işte en üst düzey başarıyı, başarının beraberinde kişiye mutluluğu ve özgüveni getirir. Akış Teorisi, en uygun deneyim psikolojisi ve en iyi optimal deneyim olarak da bilinir.

Hangi Durumlarda Akış Yaşanır?

  • Spor yaparken,
  • cinsellik yaşarken,
  • bilimsel çalışmalar yaparken,
  • oyun oynarken,
  • hayal kurarken,
  • maç izlerken,
  • müzik üretirken,
  • dini ritüeller sırasında,
  • yemek yaparken,
  • sevdiğiniz insanlarla vakit geçirirken,
  • enstrüman aleti çalarken vb. durumlarda akış haline geçebilmek daha kolaydır[4].

Akış Durumuna Yol Açan Etkenler

Gerçekçi, belirgin ve bizim için değerli olan amaçlar seçtiğimizde; yüksek odaklanma gereken durumlarda (bungee jumping yaptığınızı hayal edin); iç güdülenmemiz yüksek olduğunda; yeni ve değişik aktiviteler yaparken akış yaşama ihtimalimiz çok yüksektir. Ne kadar çok güdülenirsek akışta kalma süremiz de artar.

Sonuç odaklı olduğumuzda, kıyaslanma yaşadığımızda, sevmediğimiz aktiviteleri yaparken, hoşlanmadığımız bir eleştiri ile karşılaştığımızda, sıkıldığımızda, yapmak istemediğimizde veya yapamayacağımızı düşündüğümüz işleri yaparken ise akış yaşamamız zorlaşır.

Akış; ölçekler ve ESM(Katılımcılardan gün içinde rastgele olarak bazı vakitlerde uğraştıkları aktiviteleri ve motive olma seviyelerinin ne derecede olduğunu aktarmalarını istenmesi) ile ölçülür[4].

İş ve Akış

Hayatınızı tasarlamıyorsanız, başkası bunu sizin için yapacaktır ve bu tasarıdaki denge hoşunuza gitmeyebilir.

Nigel Marsh[5]

Kendi kendinizin amigosu olun. Zor bir iş bitirdiğinizde heyecanlanın, zıplayın, şarkı söyleyin. Kendinizi aptal gibi hissetseniz bile kesinlikle yorgun, bıkkın ve stres altında hissetmezsiniz.

Sandra Kim[1]

Beyniniz pozitif durumdayken negatif, nötr ya da stresli olduğu zamankinden çok daha iyi çalışır. Kavrama yetiniz gelişir, yaratıcılığınız gelişir, enerji seviyeniz yükselir. Pozitif olan beyniniz negatif, nötr ya da stresli olana oranla %31 daha üretkendir. Satışlarınızda %37 daha başarılı olursunuz. Doktorlar negatif, nötr ya da stresli olmak yerine pozitifken doğru teşhis koymada %19 daha hızı ve isabetli oluyorlar. Eğer günümüzde pozitif olmanın bir yolunu bulabilirsek, beynimiz çok daha başarılı bir şekilde çalışır ve daha fazla, daha hızlı ve daha akıllıca çalışabiliriz.

Shawn Achor

Özetle

Mutlu olunduğunda daha verimli, başarılı ve çevremiz tarafından da takdir edilen ürünler ortaya çıkartılır. Bu mutluluğu ve başarıyı yakalamanın yolu ise sevilen, haz duyulan, kişinin içinden gelerek yaptığı aktivitelerden geçer.


Kaynakça:

  1. Ahmet Şerif İzgören (2014). Hıdır Kişisel Gelişiyor. 24. Baskı. Ankara: Elma Yayınevi.
  2. İş ve Özel Hayat Dengesi Hakkındaki Düşüncelerinize Etki Edecek Konuşmalar. (2017) Erişim adresi http://iyicalisanlarulkesi.com/is-ve-ozel-hayat-dengesi-hakkinda/
  3. Esra Dayıoğlu ve M. Görkem Erdoğan. Sunum Dosyası (2016). Erişim adresi: https://web.itu.edu.tr/erdoganmahm/documents/is_psikolojisi_sunu.pdf
  4. Tuba, A. (2017) Akış Nedir (flow)? Mutluluğun Sırrı Erişim adresi: https://tuba-aydin.com/akis-nedir/

Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Başa dön tuşu