Psikoloji Lisans

Psikologlar İçin KPSS Rehberi

Psikologların devlete atanması, KPSS'de psikoloji mezunları hangi alanlardan sorumlu, hangi kurumlara başvurulabilir… Detaylı bilgi içerir.

Yeni mezun bir psikologun aklına, çalışmak amacıyla (örn. sağlık bakanlığına psikolog olarak atanmak için) KPSS’ye girmek gelebilir.

Bu içerikte psikologların KPSS’de hangi konulardan, nerelerden sorumlu olduğuna ve bazı noktalara değineceğim.

Çift yıllarda geçerli olan puan türü P3’dür. Bu puan türünü A ve B grubu kadrolarının her ikisi kullanır. A grubu kadroları aynı zamanda tek yıllarda girdiği sınav sonucu oluşan puanını da kullanabilir. Psikologlar B Grubu lisans memurudurlar. Çift yıllarda aldığımız puanlar iki yıl geçerlidir. Kısacası psikologlar atanmak için çift yıllarda sınava girer.

Sağlık Bakanlığı, Merkezi Atama ile alım yapar. Bu ilanları takip etmek ve ÖSYM sistemi üzerinden tercih vermek adayların yükümlülüğüdür. Merkezi atamalarda alınan P3 puan türü geçerlidir. Mülakat yoktur. Ancak diğer alanlarda sınavın puanı yanında mülakatla da değerlendirme yapılmaktadır. Ayrıca alımlara ek şartlar konulabiliyor.

Sınav sonuçları açıklandıktan sonra psikolog alımlarını güncel olarak takip etmeniz tavsiye edilir.

Лицензия на образовательную деятельность цена на сайте www.get-license.ru.

Not: Formasyon aldıysanız veya PDR alanında atanmak istiyorsanız tek yıllarda da girebilirsiniz. Yakın zamanda formasyon kaldırıldığı için MEB’de çalışmaya hak kazanan adaylar alınıp Yüksek Lisansa tabii tutuluyor (formasyon yerine) 1.

Sorumlu Olduğumuz Alanlar

Süre: 130 Dakika

Genel Yetenek (GY)Türkçe 30Matematik 30Toplam 60
Genel Kültür (GK)Tarih 27Coğrafya 18Vatandaşlık (Güncel 6, Vatandaşlık 9) 15Toplam 60
Genel Toplam 120

ÖSYM SINAV TAKVİMİ: https://www.osym.gov.tr/TR,8797/takvim.html

ÖSYM KPSS ÇIKMIŞ SORULARI: https://www.osym.gov.tr/TR,15071/kpss-cikmis-sorular.html

Hangi Alanlarda Çalışabiliriz?2

  • Sağlık Bakanığı: Daha çok testler yapılmaktadır (MMPI, Rorschach…). Eğer poliklinikteyseniz yapılan vizitlere (klinik şefi, psikiyatristler, asistanlar, hemşirler ve stajyerler vardır) katılırsınız. Tecrübe konusunda büyük bir katkı sağlar.
    • İlçe Sağlık Müdürlüğü (Bünyesinde “Sağlıklı Hayat Merkezi” varsa psikolog orada çalışır. Danışanlarla görüşmeler yapılır. Eğitim verip eğitimlere katılır, etkinlikler, evrak işleri…)
    • İl Sağlık Müdürlüğü (Genel olarak eğitim proje ve evrak işlerinde)
    • Toplum Sağlığı Merkezi
  • Adliyede: Normalde çocuk veya aile mahkemelerine atamalar gerçekleştiriliyordu. Adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüğü kuruldu. Psikologlar buraya atanacaklar artık2.
  • Cezaevlerinde (CTE)
  • Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü (ASDEP)
  • Üniversiteler
  • Diğer kurumlar (EGM, RTÜK, İETT vs.)

Hazırlık Sürecinde Tavsiyeler

Kaynaklar

Sınav için birçok kaynak mevcuttur. Ancak araştırdığınızda öne çıkanları net bir şekilde görebilirsiniz. Dershaneye gidemeyen arkadaşlar için önerim ise YouTube üzerinde ders videoları olan yerleri keşfetmeliridir. Bu platformların aynı zamanda kitap şeklinde ders notları vardır. Zamanım yok diyenler için de gayet iş görür niteliktedir.

Diğer yandan kaynaklar içinde kaybolma konusu önemli bir husustur. Burada kısaca demek istediğim şey ihtiyacınız olan kitapları alın. Mesela hemen başlarken birçok kitap ve denemeler alırsanız gözünüz korkar. Bitire bitire gereken kaynakları zamana yayarak alabilirsiniz. Birçok kitabın içinde kaybolmak ve verimsiz vakit geçirmektense sağlam bir iki kitap bitirmek her zaman daha mantıklı duruyor.

Soru çözümü konusunda da çözümlü kaynaklar öneriyorum. Sonuçta çözüm için hemen bir hoca bulamıyoruz ve zaman kısıtlı oluyor.

Dersleri Nasıl Çalışacağım?

YouTube’ta bulduğunuz kanal üzerinden konuşalım. Ders videolarını tıpkı sınıfta ders dinliyormuş gibi izlemeniz önerilir. Bu şekilde çalışma disiplininizi korumuş olursunuz. Günü verimli geçirmek için gerçekçi olmak gerekiyor. Çalışmadığımızda kendimize bunu itiraf edebilmeliyiz. Motivasyonumuzu toplamak ve problemleri çözmek bizim elimizdedir. Burada yine uyarmak isterim. Videodan videoya, farklı kanallardan farklı kanallara atlamaktansa; bir kanal üzerinden düzenli çalışın. Bu istikrarı koruduğunuzda, tıpkı sınıftaymış gibi ve yanınızda hoca varmış gibi özümsersiniz o platformu.

Plan Yapmak ve Verimlilik

Plan yapmak daldan dala atlamanızı engeller. Bir gün bir kaynağı, diğer gün diğer kaynağı çalışıp daha sonra hangisini çalışsam diye düşünmek pek verimli olmaz. Aşırı detay, saat saat hazırlanmış bir plandan bahsetmiyorum. Size uyumlu gerçekçi bir ders programı olması gerekir. Mesela günde iki dersin konularını bitirebilirsiniz. İnternette bununla ilgili bir çok öneri var. Programa uyup uymayacağınızı kontrol etmek için bir hafta deneme yapın. Güzel gidiyorsa o programdan devam edebilirsiniz. Her bitirdiğiniz gün/hafta için tik atabilirsiniz. Adım adım giderseniz, hem iyi hissedersiniz hem zamanla geliştiğinizi görürsünüz.

BONUS: Tatil günlerini unutmayın her hafta minimum bir gün tatil verin kendinize. Aynı zamanda hayat içerisinde acil işlerinizin çıkabileceğini vs. düşünerek plan yapın.

BONUS 2: Ben matematik ve Türkçeyle gündüz ilgileniyordum. Bu dersler daha çok yorum/muhakeme/düşünme istediği için gündüz daha verimli oldu. Akşamları ve yatmadan önce sözel dersleri çalıştım.

Deneme Meselesi

Sınava çalışmaya başladığınızda bir deneme yapmanızı ve sınav yakınlaştığında da sık sık denemeler yapmanızı tavsiye ederim. Denemeleri olabildiğince gerçeğe yakın tutmak ve farklı yayınlardan çözmek gerekir. Ancak piyasadaki her denemeyle de vakit kaybetmemek lazım. Bu anlamda seçici olmak size zaman ve moral kazandırır.

Yanlışlarım Fazla, Ne Yapacağım?

Doğru yanlış konusu göz korkutmasın. Sınavda olmadığınız sürece yaptığınız tüm yanlışlar size eksiklerinizi söyler. Siz de ona göre eksiklerinizi düzeltmeye, kendinizi geliştirmeye çalışırsınız. Süreci bu şekilde iyi yöneten kişi, neden sürekli yanlış yapıyorum diye kendine de kızmaz.

Süreç ve Sonucunda

Tüm süreçlerin sonucunda alınan iyi puanın arkasında bir emek var. Hepimiz bunu biliyoruz. Onun için emek verip çalışmak gerekir.

Sınav sürecinde hastalıklardan ve stresten kaçınmak için lütfen hafif de olsa haftada 3 gün spor yapın. Bunun için güzel mobil uygulamalar var. Nefesinizi doğru bir şekilde alıp vermeyi, düzenli uykuyu ve yeterli su içmeyi de ihmal etmeyin. Sonuçta sağlığımız sınavdan daha önemlidir.

Sınav Sonrası Tavsiyeler

Sınav sonrası için kendi tecrübelerimden yola çıkarak tavsiye vereceğim. Uyup uymamak size kalmış. Sürekli soruları kontrol etmek, soruları hatırlamaya çalışmak ve sıkça kafayı bunla meşgul etmeyi pek doğru bulmuyorum. Evet, belirsizlik bizde kaygı yaratıyor ve iyi hissetmiyoruz. Ancak diğer türlü muallak hatırlanan sorular ve cevaplar vs. Kafanızı daha da karıştırabilir. Onun yerine ertelediğiniz hobilere başlayın. Örneğin, bisiklet sürmeyi seviyorsanız tekrar sürmeye başlayın.

Demek istediğim şey “doğru yaptım mı, yapmadım mı, cevabım neydi, netim acaba kaç?” gibi sorularla fazla uğraşmadan hayatın diğer işleriyle uğraşın. Çünkü o sorularla uğraşmak sonucunuzu değiştirmeyecek. O halde sınav sonrası ve sonuç açıklama zamanı arasındaki sürecte kendinize eziyet çektirmeyin, derim.

Diğer Sorular

Alımlardaki taban puanlarına nasıl ulaşabilirim?

Google’a psikolog alımları yazdığınızda çıkacaktır. Yıllara göre inceleme yapabilirsiniz.


Psikolog Atama Grubu (2020):

https://t.me/joinchat/UY-YIPg9Z6rD3-vS


Yazının hazırlanmasında desteği için Gülser Yorgun’a ve Telegram-Facebook gruplarında zaman ayırıp soruları cevaplandıran kişilere teşekkürlerimi iletiyorum.

Kaynakça:

  1. https://www.hurriyet.com.tr/galeri-formasyon-kalkti-mi-mebden-formasyon-icin-yeni-hamle-41558954/4
  2. Telegram ve Facebook psikolog gruplarından

Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Başa dön tuşu