Psikolojik Rahatsızlıklar

Jocasta Sendromu Nedir?

Hikayesi

Sophokles’in Kral Oidipus oyunundaki Laios ile Jocasta çiftinin oğlu olan Oedipus, doğduğu zaman söylenilenlere göre, ileride babasını öldürüp annesiyle evlenecek bir çocuktur. Jocasta, böyle bir çocuğun büyümemesi için onu uşaklardan birine verip ölüme terk etmesini söyler. Bir çoban olan uşak onu başka bir çobana verir; o da çocuğu kendi şehrine götürür. Böylece Oidipus, çocukları olmayan Korinthos’lu kral ve kraliçe tarafından büyütülür. Yıllar sonra Oidipus anne ve babasının öz olmadığını öğrenir ve gerçek ailesini aramaya başlar. Laios ile yolda karşılaşır ve aralarındaki tartışma sonucu bilmeden babasını öldürür. Daha sonrasında gelişen olaylarla birlikte Oidipus, bilmeden annesi ile evlenir. Annesi de evlendiği kişinin oğlu olduğunu bilmemektedir.  Freud’un teorisinin adının “Oidipus Kompleksi” olması; Yunan mitolojisindeki bu hikayeden kaynaklanmaktadır ( 5*).

Oidipus Kompleksi Nedir? 

Sigmund Freud‘un kurucusu olduğu psikanalitik teoriye göre oidipus kompleksi ya da oedipus karmaşası, karşı cinsteki ebeveyni sahiplenme ve kendi cinsinden ebeveyni devre dışı bırakma konusunda çocuğun beslediği duygu, düşünce, dürtü ve fantezilerden oluşan bir durumdur. Fakat, erkek çocuğunun babasına karşı duyduğu düşmanlık ise kastrasyon kaygısına sebep olabilmektedir. Çünkü çocuk arzuları nedeniyle babası tarafından cezalandırılacağından korkmaktadır ve söz konusu yaşanan kaygı sebebiyle babasından uzaklaşmaktadır.

Ayrıca, yine ismini Yunan Mitolojisinden, Sophokles’in Kral Oidipus oyunundan alan diğer bir sendrom ise, Jocasta Sendromudur.

Jocasta Sendromu Nedir ve Nasıl Anlaşılır?

Jocasta Sendromu, bazı kaynaklarda ”kıskanç anne sendromu” olarak da bilinmesinin yanında, annenin oğluna karşı hastalık derecesinde ve tüm ruhsal doyuma erişildiği aşırı bağlılığı olarak tanımlanmaktadır. Jocasta sendromu, annenin oğluna şiddetli fiziksel ve ruhsal bağımlılığını, saplantılı ve patolojik sevgisini ifade eder. Aslında toplumumuzda görülebilen gelin-kayınvalide çatışmasının temelinde de bu sendrom olabilmektedir. Torununu emzirmeye çalışan, yetişkin ve evli oğlu ile beraber uyumak isteyen, torununu gelininin yanından alıp kendi çocuğu gibi büyütmek isteyen veya torununun kendisine anne demesi için uğraşan kayınvalidelerin bu hastalık tablosundan mustarip olduğu söylenebilir. Yabancılar bunun bir hastalık olduğunu fark ederek ‘’Jocasta’’ ismini vermişlerdir fakat bizim ülkemizde sıradan karşılanan bir olay olarak görülebildiğinden çok fazla tanımı bilinmemektedir.

Jocasta sendromu, bir annenin erkek çocuğuna hastalık derecesinde bağlılığı olarak tanımlanmaktadır. Bu hastalık çocuk henüz küçük yaştayken ciddi sıkıntılara yol açmayabilirken ilerleyen yaşlarda ciddi sosyal krizlere ve ruhsal problemlere neden olabilmektedir.
Jocasta sendromunu yaşayan anneler erkek çocuklarının büyüdüğünü, kendileri dışında insanlarla zaman geçirmek, sosyalleşmek istediklerini ve bebekliğe oranla annelere daha az ihtiyaç duyacağını kabul etmek istemez.

Jocasta Sendromunun Tedavisi

Öncelikle anne ve çocuk arasındaki ilişkinin düzeyine dikkat edilmeli, sevgi ve ilginin olduğu ancak sorumlulukların ve düşünce özgürlüğünün de verildiği bir anne çocuk bağı kurulmalıdır. Ayrıca, çocuğun bir birey olarak özerk olması gerektiğinin farkına varılmalı ve annelerin bilinçlenmesi gerekmektedir. Günlük hayatta karşılaştığımız, oğluna aşırı düşkün annelerin hepsinin bu sendroma sahip olduğunu söylemek yanlış olur. Bu bağlılığın hastalık olduğuna karar verebilmek için ruh sağlığı alanında uzman bir kişinin görüşleri dikkate alınmalıdır. Hem anneyi hem de çocuğu da psikolojik olarak etkileyen ve yıpratan bu hastalıktan uygun tedavi ve terapi ile kurtulmak mümkündür (4*).


Yararlanılan Kaynaklar:

  1. http://1. https://en.wikipedia.org/wiki/Jocasta_complex
  2. http://1. https://analyticalpsychology.wordpress.com/tag/jocasta-complex/
  3. http://1. https://dictionary.apa.org/jocasta-complex
  4. http://1. https://tahlil.com/blog/jocasta-sendromu-kiskanc-anne-sendromu-nedir-3040
  5. http://www.neokuyorum.org/sophoklesin-kral-oidipus-metni-hakkindaki-yorumlarin-sentezi/
  6. http://1. https://tr.wikipedia.org/wiki/Oidipus_kompleksi
  7. Resim Peter H tarafından Pixabay‘a yüklendi

Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Başa dön tuşu