AraştırmalarPsikolojik Rahatsızlıklar

İstifçilik

Herhangi bir işimize yaramayan kullanmadığımız eşyaları uzun süre sakladığımız ve ısrarla atmak istemediğimiz zamanların saplantı boyutuna gelebileceğini biliyor muydunuz? Kullanmadığınız halde bazı eşyalarınızı uzun süre sakladığınız, çöpe göndermeye kıyamadığımız zamanlar olmuştur. Fakat kişinin yaşam alanını tamamen yok edecek şekilde eşyalarını saklama ve atmama istifçilik olarak nitelendirilmektedir.

Belli bir eşyaya olan bağımlılığımız ve takıntılarımız bir süre sonra işin içinden çıkılamayacak bir hal alabilir. Yıllar önce biriktirmeye başladığımız nota kâğıtları, bizim için efsanevi olan bir sanatçının albümü, yoga kitabı, tarihi geçse bile yiyebileceğimizi düşündüğümüz konserveler ve onların adeta bir Fransız parfümü gibi güzel koktuğunu düşünen istifçiler… İşte tam olarak istifçilik burada başlamaktadır. Birçok insan tarafından dayanılmaz olan kokulara tolerans gösterme seviyeleri oldukça artmıştır, evlerinde adım atacak yerleri olmadığı halde yaşam alanlarını oldukça geniş görme ve bundan keyif alma derecesine gelmişlerdir. Bağlandıkları eşyalardan kopmak onlar için adeta bir işkencedir ki bağlandığı eşyanın nerede olduğunun veya öyle bir eşyanın varlığından bile haberdar değillerdir. Evleri adeta çöp yığınına dönmüştür fakat onlar için bu ev bir saray gibidir. Belki de bize yansıttıkları budur. Belki de bir/birkaç kişi ile aralarında bir bağ kalmadığında bağlandıkları şey bir eşya olmuştur. Yaşanılan maddi-manevi, psikolojik bir takım sorunlar kişiyi bir eşyaya bağlanmaya itmiş ve o eşyaya bağımlılığını arttırmıştır. Bunlar gibi altta yatan birçok sebep bulmak mümkündür ve bunları çözmeye yönelik hızlı adımlar atılması gerekmektedir.

İstifçilik hastalığı kişiye zararının yanı sıra ailesine, yaşadığı çevreye de büyük zararları olabilmektedir. Genellikle gençlere nazaran yaşlılarda, inatlaşma ile eşyaların bir türlü atılamaması durumu söz konudur ve çöplerden eşya toplayıp evde daha da fazla birikim yaptıkları gözlenmektedir. Evden gelen kokular çevreyi rahatsız etmektedir. Evdeki durum ise eğer ailesi varsa aileyi rahatsız etmekte ve yaşam alanını kısıtlamaktadır. Bu gibi durumlarda öncelikle hasta ile uygun bir dille konuşulmalıdır fakat verim alınamıyorsa bir uzmana başvurulmalıdır. Zira istifçilik kişinin yaşam kalitesini düşürmekte çevresi ile olan iletişimi azaltmaktadır.
Ya da istifçi bir bireyin obsesif kompulsif bozukluklardan bir tanesi olan temizlik hastası bir bireyle yaşamını sürdürmesi alternatif bir seçenek olabilir 😀

Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Bir Yorum

  1. Ebru dedi ki:

    ”Özellikle son dönemde, sadeleşmek ve minimal yaşama geçiş yapmak çok popüler oldu. Sadeleşmeyi popüler olduğu için değil de ferahlamak için istiyorsak ne mutlu. Ancak diğer türlüsünün kalıcı olmayacağını belirtmek isteriz. Oldukça sabır gerektiren bir süreç. İçerisinde paylaşmayı barındırıyor.”

    ”Çağımızın Hastalığı: İstifçi Olmak” isimli blog yazımızı okumak için lütfen tıklayın: https://www.tarz2.com/cagimizin-hastaligi-Istifci-olmak 🙏

Başa dön tuşu