Teknoloji

İnsan Beyni ve Bilgisayarların Karşılaştırması

Günümüze baktığımızda teknolojinin boyutlarının nerelere gerdiğini görebiliyoruz. Her ürünün neredeyse bir “akıllı” versiyonu çıkıyorken insan “aklının” bilgisayardan ve bu teknolojilerden ne farkı var diye düşünmeye başlıyoruz.

1- Düşünme ve Hayal Kurma

Beynimiz düşünme, hayal kurma, yeni fikirler üretme, sorgulama, eleştirme, yorum yapma gibi birçok özelliğe sahipken bilgisayarlar buna sahip değildir. Ancak bilgisayarlar matematiksel ve diğer zihinsel işlemlerde insanlardan daha hızlıdırlar.

2- Keşfedilmeyenler

Beyin üzerine yapılan birçok araştırmaya rağmen beyin hakkında fazla bilgi elde edilmemiştir. Ama bilim insanları bilgisayar sisteminin nasıl çalıştığını bilir.

3- Çalışma Biçimi

Bilgisayar kapandığında çalışmaz ve kendini güncellemez. Ama insan beyni sürekli çalışır ve değişim, yenilenme içindedir. Uyurken bile bu süreç devam etmektedir.

4- İkisinin Gelişimi

İnsan beyni yüz bin yıldır 1350 gram civarındadır. Bilgisayarlar geçmişten günümüze büyüklük, kapasite ve işlemsel bakımdan değişime uğramıştır. İkisinde de değişim olmaktadır. İnsan için değişim evrimseldir.

5- Bilgi Aktarımı

Bilgisayarda kablolar yardımıyla, beyinde kimyasal yolla bilgiler hızlı bir şekilde aktarılır. İkisi de elektiriksel göstergeler kullanırlar.

6- Ne İle Çalışırlar

İnsan beyni besinlerden ve oksijenlerden aldığı enerjiyi kullanır. Bilgisayarlar ise elektirik enerjisi kullanırlar. Ortak özellik olarak her ikisi de enerjiye ihtiyaç duymaktadırlar.

7- Hastalık ve Virüs

Beyinsel hastalıklar karşı bilgisayarlarda da virüsler bulunmaktadır.

8- Ek Parçalar

Henüz beyne ek bir parça konularak kapasite arttırılamazken bilgisayarlarda ilave işlemleri yapılabilmektedir.

Son olarak insan beyni için yapılan araştırmaların devam ettiğini bilgisayar ve yapay zeka üzerine çalışmaların da olduğunu söyleyebiliriz. Gelecek yüzyılın en önemli konusu şüphesiz ki insan beyni ve insan psikolojisi üzerine olacaktır.

Kaynakça

Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Başa dön tuşu