ÖnerilerTerapiler

İçe Dönüş

Bazen günün karmaşasından, işlerin yoğunluğundan ya da ilgimizi, enerjimizi diğer insanlara fazlaca yönelttiğimizden dolayı kendimizi dinlemeye ve neyi istediğimizi, ne hissettiğimizi anlamaya vaktimiz kalmıyor hatta bazen bunları unutuyoruz. Ancak biliyoruz ki hislerimizi dinlemezsek, onları görmezden gelirsek dışarıya yönelttiğimiz bu enerji de tükenecek noktaya geliyor sıklıkla. Belki de enerjimizin tükenmesinin, motivasyonumuzun düşmesinin sebebini anlayamıyoruz bile. İç dünyamızı anlayabilmek, anda kalıp hayatı hissederek yaşayabilmek için uygulayabileceğimiz yöntemlerden biri meditasyon. Meditasyon nedir, nasıl uygulanabilir gibi sorulara kısaca değinelim.

Meditasyon Nedir?

Meditasyonu aslında tek bir kalıba sığdırmak imkansızdır. Pek çok dinde, gelenekte kendilerine özgü bir biçimde kullanılan ”arınma, iç huzur, içe dönme, öz varlığa ulaşma, derin düşünme…” gibi amaçlar için yapılan bir arınma tekniğidir. Budizm, Taoizm, İslamiyet gibi inanışlarda adı farklı olsa da bu amaçlar için yapılan çeşitli etkinlikler vardır. Bu bir dua, tefekkür(düşünmek), psikolojik sağlık kazanmak için yapılan faaliyetler olabilir. Meditasyon; şimdi ve burada olma, varlığı hissetme, çevremizde ve içimizde olanla yoğun bir şekilde iç içe geçmektir.

Meditasyon Teknikleri

Meditasyon tekniklerini birkaç madde halinde toplamak mümkün değildir. Genel hatlarıyla; pasif olarak (hareketsiz, sessiz) yapılan ve belli hareketleri, konuşmaları içeren meditasyon türleri vardır. Birkaç tane örnek vermek gerekirse:

  • Konsantrasyon ve Kontemplasyon Yöntemi: Dikkat ve dalma halidir diyebiliriz. Zihnimizi bir şey üzerine odaklayarak anda kalmaya çalıştığımız bu yöntemde o şey; bir mum ışığı, nefes kontrolü, sakin bir melodi vs olabilir. Objeye/konuya, dış bir uyaranın zihnimize girmesine izin vermeden tam anlamıyla odaklanma çabası içinde olduğumuz bir yöntemdir.
  • Bilinç Ayrışması: Bu yöntemde ise odaklanmamız gereken herhangi bir nesne yoktur, nesnesiz meditasyon da diyebiliriz. ”Sadece oturma”yı içeren bu yöntemde zihni tamamen boş bırakmayı amaçlarız. Bu sayede iç dünyamızdan gelecek uyarıları, hisleri daha net duyma fırsatı elde etmiş oluruz. Düşüncesiz kalmak, oldukça zor gerçekleştirilen bir amaç olmakla birlikte meditasyon süresi arttıkça bunu başarma olasılığımız da artacaktır.
  • Aktif Meditasyon: Hayat içindeki bir eylem sayesinde zihni boşaltma yöntemlerini içeren aktif meditasyona; mandala boyamak, yazı yazmak, şarkı söylemek hatta örgü örmek gibi faaliyetleri örnek verebiliriz. Bilinenin aksine meditasyon, sadece belli bir pozisyonda sessizce oturmaktan ibaret değildir. Biraz düşündüğümüzde ‘‘resim yaparken dış dünyadan kopuyorum, sanki dünyada sadece ben varmışım gibi hissediyorum” benzeri cümleleri farklı farklı eylemler için kullandığımızın farkına varacağımızdan eminim.
  • Transandantal Meditasyon: Bu teknikte derin çabalara, belli bir şeye odaklanmaya gerek duyulmuyor. Meditasyonun genel amacında da olduğu gibi asıl amaç; farkındalık geliştirmek, dikkati bir yerde toplayabilmektir. Üzerine en çok çalışılan ve birçok kursun olduğu transandantal meditasyon, özel bir ortama/çabaya gerek duyulmadığından günde 15-20 dakika ayırılarak uygulanabilecek bir yöntemdir.

Meditasyonun Faydaları

Genel olarak pozitif etkileri olan meditasyonun farklı teknikleri olduğu gibi farklı faydaları da mevcuttur. Ancak genel anlamda baktığımızda meditasyon bize bir denge sunması açısından daha ön plandadır diyebiliriz. Meditasyon; dış dünya ve iç dünyamızı dengede tutmaya yarayan, bedenimizin, ruhumuzun ne istediğine kulak vermemizi sağlayan bir yöntemdir. Bir tıp yöntemi olmasa da bu denge sayesinde ruhsal ve fiziksel sağlığımızı olumlu yönde etkileyip gündelik hayatta da verimimizi artırmaktadır. Odaklanmamız gereken bir görev olduğunda, uykuya dalmakta güçlük yaşadığımızda ya da zor bir günün sonunda kendimizi daha iyi hissetmek istediğimizde başvuracağımız gayet etkili bir yoldur meditasyon. Farkında olmadan zihnimizin ve dış dünyanın bizi yönettiği günler yerine zihnimizi yönetmeyi başarabilmek adına sıkça başvuracağımız bir yöntem olması dileğiyle!


Kaynakça:

  1. https://tr.wikipedia.org/wiki/Meditasyon
  2. https://indigodergisi.com/2013/03/meditasyonun-temeli-meditasyon-nedir-ve-nasil-yapilir/

Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Başa dön tuşu