Filmlerle Psikoloji

Film Analizi Nasıl Yapılır?

Şüphesiz ki filmler oluşturulurken toplumdan parçalar taşımaktadır. Toplumda bizler de olduğumuz için filmleri izlerken nöronlarımız arasında bazen olaylara bazen de bir nesneye karşı bağlantılar kurulmaktadır. Bu bağlantılar sonucunda daha çok düşünmeye başlıyor ve farkındalıklar da yaşayabiliyoruz. Her izleyen kişi için farklı bağlantılarla farkı düşünceler söz konusu olacaktır. Sinema ile kitlelere düşünceler çok etkin bir yolla aktarılabilmektedir.

Film izlerken fiziksel olarak hareketsiz olabiliriz ama duygusal olarak hareketli bir psikolojik bedensel farkındalık yaşarız. Sinema, insanın kendisinden ayrılıp bir başkası olmasını mümkün kılar. Olduğu yerde göçebeye dönüşmesine olanak sağlar. Toplumsal tahayyülü derinleştirir, hatta kimi durumlarda toplumsal gerçekliğin bir adım ilerisinde olmayı, henüz atılmamış adımların sonuçlarını tasavvur etmeyi mümkün kılar.

(Diken, 2014, 19-20)

Filmler ruh sağlığı alanında eğitim görenler ve çalışanlar için muazzam birer kaynak niteliğindedir. Her ne kadar kurgu olsalar da bizlerin düşüncelerinden, yargılarından, hırslarından, güzelliklerinden, canlılığından, hayallerinden vs. etkilenerek oluşturulmuşlardır. Bu yönüyle izlenmeye değer bir nitelik taşımaktadırlar. Psikolojik analizler yapabileceğimiz birçok film bulunmaktadır ve öncü rollerinde filmler de söz konusudur. Örnek olarak, şizofreniyi konu alan Akıl Oyunları filmi ile daha çok öğrenilenleri somutlaştırabiliriz. Gerçekte bu deneyimi elde etme imkanımız olmayabilir ama burada yapılan film sayesinde konu hakkında bir fikrimiz olabiliyor. Elbette ki film için eleştiriler de yapılabilir ve ele aldığı konuyu ne kadar doğru, etik bir şekilde incelediği de tartışılabilir. Dolayısıyla her zaman eleştiriler bir gözle olaylara yaklaşmak önem taşımaktadır.

Filmleri Psikolojik Yönden Analiz Etmek, İncelemek

Psikoloji yönünden film incelemesi nasıl yapılır?

Psikoloji ile ilgili bir alt yapınız ve bilginiz varsa, araştırmayı seviyorsanız ve detaylara önem veriyorsanız sizin için daha kolay olacaktır. Analiz yapmak sizin psikoloji kavramları arasındaki ilişkiyi daha iyi kavramanıza olanak sağlayarak gözlem, yorum ve bilgiyle ilişki kurmanızı güçlendirecektir.

Aşağıdaki adımları uygularken küçük bir not kağıdı işinizi daha kolaylaştıracak ve güzelleştirecektir.

Filmi İzlemeden Önce

1) İzleyeceğiniz Filmi Belirlemek ve Film Araştırması

Filmin yönetmeni, oyuncularını araştırıp bu kişilerin diğer filmlerinin konularına da bir göz atabilirsiniz. Filmin hangi dilde, nerede yapıldığı, ne zaman yayınlandığı, konusunu araştırıp daha bilinçli bir şekilde filmi izlemeye hazırlık yapılır.

2) Konu Araştırılması

Konudan kasıt örneğin bir psikolojik rahatsızlık ele alınıyorsa onun tanımı, belirtileri ve tedavisi hakkında bir araştırma yapmanız filmi izlerken daha sağlıklı analiz etmenizi sağlayacaktır.

Filmi İzleme Sırasında

3) Notlar Önemli

Film sonunda bir analiz, inceleme yapacağınız için küçük anahtar kavramlar şeklinde notlar alabilirsiniz. Bu size filmin o sahnesi veya aklınıza gelen düşünceyi hatırlatacaktır.

4) Filmdeki Sözler

Bazen öyle sözler söylenir ki adeta o filmin en güzel sözü olur veya bizlere birçok sayfalık metni tek bir sözde özetlemiş olur. İşte bunları yakalamak da çok önemlidir.

Sözler, film analizi için muazzam birer kaynaktır.

5) Filmdeki Olay, Kişilerin Bağlantısı

Özellikle psikolojik gerilim filmlerinde kafalar karışabiliyor. Dolayısıyla dikkatli izlenmelidir. Gerçek ile gerçek olmayanı ayırt etmek de önemli oluyor bazı filmlerde.

Filmi İzledikten Sonra

6) Taslak

Notlarınızdan faydalanarak bir taslak oluşturabilirsiniz, bolca yazmaktan çekinmeyin.

7) Araştırma Verilerinin Kullanımı

Örneğin, psikolojik rahatsızlıkla ilgili bir araştırma yaptıysanız ve bu belirtileri analizinizde kullanmak istiyorsanız bu yazınızı nitelikli kılacaktır. Başka bir örnek olarak bazen filmlerde gerçek bir olay, kişi vs. geçer. Bu araştırılıp okuyucuya sunulabilir.

8) Kaynakça ve Yazının Bitirilmesi

Yazıyı bitirmeden önce yararlandığınız kaynakları kaynakça kısmında belirtmelisiniz.  Ardından yazınız tamamlanmış olacak ve sunabileceksiniz.

 


Yararlanılan Kaynaklar:

Lausten, C. B. ve Diken, B.(Haziran 2010). Filmlerle Sosyoloji (S. Ertekin, Çev.) İstanbul: Metis.


 

Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Başa dön tuşu