Filmlerle Psikoloji

Filmleri Etkin İzlemenin 9 Yolu

Film ve dizileri izlerken farklı bir perspektif kazanmak ve etkin bir izleyici olmak istiyorsanız sizin için 9 yol yazdık.

Psikolojiden Oku’da en çok okunan içeriklerimden bazıları da filmlerle ilgili oldu. Filmler özellikle vaktimiz olduğunda çokça izlediğimiz ve keyifli olan aktivitelerdir. Buna dizileri de katabiliriz. Film veya dizileri bazen sadece film veya dizi izlemek için ararız. Bazen de etkin film izleyicisi olarak değerlendiririz. Bu şekilde izlediğimizde tıpkı bir kitap okur gibi hayatımızla eşleşen kesitler görebiliriz. Başka hayatlara da ayna olabilir. İşte filmler bu kadar geniş hitaba sahiptirler.

Film devam etsin arka planda analiz edelim

1- Filmlerin özellikle bazı sözleri bizi etkiler.

Onlar karakterlar hakkında bize bilgi sağlar. Tam da burada not tutmak işlevsel olur. Film sonrası değerlendirme yaptığınızda bağlantıları kolay bir şekilde kurabilirsiniz.

2- Film öncesinde içerik kısmına girmeden bir araştırma yapabilirsiniz.

Mesela psikolojik bir rahatsızlığı anlatıyorsa onun özelliklerini araştırabilirsiniz. Bu şekilde film akışındayken karakterin davranışlarını daha iyi anlayabilirsiniz.

3- Hiç etkin izleyemiyorum diyorsanız

Bir filmi bir kere durdurmadan sadece izleyin. Daha sonra film hakkında analizleri okuyun. Gerekirse konu hakkında akademik makaleleri tarayın. İyice bilgi birikimine sahip olduktan sonra filmi tekrar not alarak izleyin. Şimdi kendi yorumunuzu katın. Okuduğunuz analizler ve akademik makaleler sonucunda siz de farklı bir iki cümle kurabildiyseniz bir şeyler oluyor demektir, tebrik ederiz 🙂

4- Yazın

Film hakkında bazı çıkarımlarınız var, gelin yazın. Bir not defteri tutun. O not defterine yazabilirsiniz. Bu beni motive etmiyor, ben yazdıklarımı paylaşmayı seviyorum diyorsanız da sosyal medyada paylaşabilirsiniz. Kim bilir belki Psikolojiden Oku’da yazar da olabilirsiniz.

5- Konuşun

Film seven veya analiz üzerine konuşmayı seven bir arkadaşınızla/grupla ortak bir film belirleyin. Filmi izledikten sonra üzerine değerlendirme toplantıları yapın. Bu paylaşım hem keyifli hem de teşvik edici olacaktır.

6- Sabredin: Burda analiz edecek bir şey yok?

Bazı filmlerde diyalog neredeyse hiç yoktur. Bunun en güzel örneği Nuri Bilge Ceylan’ın Üç Maymun filmidir. Eğer izlemediyseniz muhakkak izleyin. Kendiniz analiz etmeye çalıştıktan sonra benim yazımı okuyabilirsiniz. Başta sabretmenizi istiyorum çünkü buradan ne çıkaracağım, hiç diyalog yok deme ihtimaliniz yüksek. Ancak filmi bitirip makaleler de okuduğunuzda kendinize şaşırabiliyorsunuz. Güzel bir his oluyor. Diğer yandan film uzun olabiliyor. Araştırma ve okuma süreci de uzayabiliyor ancak bunların hepsi ortaya çıkaracağınız ürünü (analiz içeriğini) etkiler. Bakıç açınıza farklı dünyalar katar, o yüzden sabredin.

7- Çeşitli filmler izleyin

Tek bir tür filme odaklanmayın. Farklı konulara ve tarzlara da yelken açın. Örneğin, farklı psikolojik rahatsızlıklarla ilgili filmleri irdeleyin. Ya da dram, komedi, bilim kurgu, psikolojik gerilim gibi birçok türü deneyin.

8- Sinemada çekim teknikleri

Bunlar bazen etkin film izlemede bize avantaj sağlayabilir. İncelediğiniz filmle ilgili bu tarz teknik yazılar da öneririm. Analizinizi zenginleştirir.

9- Fark ettiniz mi artık filmlere farklı bir perspektifden bakıyorsunuz

Sadece iki üç analiz yaptığında bile farkı hissedebilirsiniz. Etkin film izleyince filmler daha zevkli gelebilir. Senaryonun akışı kafanda daha net olabilir. Verdiği mesajı daha iyi anlayabilirsiniz. Bunu öğrenmek için de kullanabilirsiniz. Görsel uyaranlar iyi birer öğreticilerdir. Film kesitleri bazen sunumları süslemekte; soyut bir konuyu somutlaştırarak zenginlik katmaktadır.

Bir ötekinin hayatını tamamen dışarıdan izlemek ve bağlantıları keşfetmek muazzam bir analiz pratiğidir. Filmler bu açıdan birer elmas gibidirler.

Ahmet Kılgi

Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Başa dön tuşu