Gelişim Psikolojisi

Uslu Çocuk Gerçekten İyi Çocuk Mudur? — Çocuklarla İletişim

Günümüz toplumunda çocuk yetiştirme standartlarında ‘’uslu çocuk olma’’ önemli bir yeri kaplıyor. Toplumumuza göre konuşmayan, tepki vermeyen çocuk uslu, ahlaklı ve iyi çocuk olarak nitelendiriliyor. Çocuk içe kapanık, bastırılmış olarak büyümeye mecbur bırakılıyor. Kısacası ebeveynlerine sorun çıkarmıyor ve bu şekilde büyüyor. Fakat gözden kaçırılan önemli bir nokta var; bu sessiz, bastırılmış çocuk ileride bir yetişkin olduğunda nasıl olacak? Sorun yaşadığında, sosyalleştiğinde nasıl tepkiler verecek? Daha doğrusu belirli bir tepki verebilecek mi? Muhtemelen ailede gördüğü şekilde diğer insanlar tarafından da bastırılıp boyun eğmek zorunda kalacak. Kendi kararları olmayacak çünkü gelişim çağında konuşturulmamış, herhangi bir konu hakkında fikri alınmamış değersiz bir çocuk olarak büyümüş olacak. Onun gözünde kendisinin bir değeri, düşüncesi yoktur. Böyle büyüyen çocuklar ileride iş hayatında, sosyal ilişkilerinde ciddi problemler yaşıyorlar. İnsanlara güvenmekte zorlanıyorlar ve kimsenin onu sevdiğine inanmıyorlar.

Her Çocuk Biriciktir

Çocuklar gelişme çağında genellikle mantıklı sorular sormazlar. Zaten çocuklardan mantıklı şeyler sormalarını çok beklememek gerekir. Yeni keşfettikleri dünyadaki her şeyi öğrenmeleri için onlara sabır göstermek gerekiyor. Ebeveynler için bu pek kolay olmasa da çocuklarına bunu sağlamaları gerekir. Çünkü hiçbir şey bir çocuktan daha değerli değildir ve iyi, ahlaklı bir insan yetiştirmek gelişim çağında ebeveynlerin kontrolündedir.

Konuşmayan Çocukla Nasıl İletişim Kurulabilir ?

Ebeveynin bir kısıtlama getirmediği halde de konuşmayan bir çocuk olabilir. İyi-kötü çocuk kavramı konuşan- konuşmayan çocuk olarak nitelendirilmemelidir. Her çocuk kendine özel ve biriciktir. Konuşmamak mizacı olabilir. Peki ne yapılabilir?

  • Çocuğunuzu olduğu gibi kabul edin,
  • Arkadaşlarıyla kıyaslamayın. Her çocuk kendi hızında gelişir, konuşmaya henüz hazır olmayabilir.
  • Sosyal ortamlarda iletişim kurduğunda başarılarını takdir edebilirsiniz.
  • Sosyalleşmekle ilgili hikaye kitapları veya çizgi filmler araştırabilirsiniz.
  • Sosyal ortamlarda yapmak istemediği davranışlarda çocuğunuzu zorlamayın. Etrafı keşfetmesine, gözlemlemesine izin verin. Kendisini hazır hissetiğinde ortama gelebilir.

Çocuklarla İletişimde Püf Noktalar

  • Çocuklarla yapılan en iyi sohbet, çocuk başka bir işle meşgul olduğu zamandır. Çocuklar bir şey inşa ederken, oyun oynarken, ya da arabada yolculuk yaparken onların yanına oturup gözlerinin içine baktığınız ve konuşmalarını söylediğiniz zamandan çok daha fazla konuşma eğilimi içinde olurlar.
  • Çocuk direkt olarak anlatmak istemiyorsa hikayeye dönüştürme yoluyla onunla iletişim kurabilirsiniz. Yaşadığı bir olayla ilgili hikaye anlatmasını isteyebilirsiniz ya da yaşına göre resim çizme veya yazı yazma yoluyla onunla iletişim kurabilirsiniz.
  • Çocuklarla konuşmanın en etkili yollarından biri de oyun ile iletişim kurmaktır. Yaşına ve durumuna uygun kutu oyunları alıp beraber oynayabilirsiniz.
  • Henüz okula gitmiyorsa okul öncesi bi kuruma yazdırabilirsiniz. Okul, iletişim açısından önemli bir yerdir.
  • Okul öncesi psikoloğuna sorulan 100 soru- cevap kitabını okuyup çocuğunuz hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. Hala sorun yaşıyorsanız mutlaka bir uzmanla görüşmelisiniz.

Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Başa dön tuşu