Beslenme

Çocuklarda Beslenmenin Önemi: Çocuklara Yemek Yemeği Sevdirin

Çocuk sahibi olmak doğumundan yetişkin olana dek yoğun bir ilgi, sevgi ve bakım gerektiren bir süreçtir. Şüphesiz ki beslenme çocuğunuzun en temel gereksinimlerinden biridir. Doğru beslenme yöntemleri ile çocuğunuzun büyüme sürecinde fiziksel ve mental gelişimini destekleyebilirsiniz.

Çocuklarda Paketli ve Hazır Gıdaların Tüketilmesi

Her çocuk ek gıdalara geçtikten sonraki süreçte, farklı besinleri tatmak ve denemek ister. Çoğu zaman bu seçimler sizin istediğiniz yönde olmaz. Ek gıdaya geçilen süreçlerde çocuğunuzu hazır gıdalardan olabildiğince uzak tutmalısınız. Şekerli gıdalar diş çürüklerine sebep olur. Çikolata, cips, kola veya şekerli gıdalar ana öğünlerden önce iştah kapatabilir. Bu durum beslenme düzeninde aksamalara sebep olacak, çocuğunuzu farkında olmadan sağlıklı gıdalardan uzaklaştıracaktır. Vitamin, mineral ve ana besin gruplarından uzak kalan çocuklarda diş çürükleri, büyüme geriliği, hiperaktivite, dikkat bozukluğu ve obezite gibi riskler oldukça yüksektir. Yeterli ve dengeli beslenemeyen çocuklarda sıklıkla görülen obezite, ilerleyen zamanlarda diyabet, tansiyon ve kolesterol gibi kronik hastalıklara yol açabilir. Çocuklukta edinilen beslenme alışkanlıkları, gençlik ve yaşlılık döneminin temellerini oluşturur.

Çocuklarda İştah Problemi

Çocuğum yemek yemiyor, çocuğum yemek seçiyor gibi sorunlar size de tanıdık geldi mi? Birçok annenin en büyük problemlerinden biri çocuğunun iştahsız olmasıdır. Bu oldukça yaygın bir sorundur ve bunun sizin hatanız olmadığını bilmelisiniz. Bu süreci doğru ve sağlıklı atlatmak önceliğiniz olmalıdır. Çok ısrarcı olmaz, yemek yemeği ödül ceza sistemiyle sağlamak doğru değildir. Israrcı olmak kadar, besin takibi yapmamak ve çocuğunuzun sadece kendi istediğinde az miktarlarda ve yetersiz beslenmesine müsaade etmek de doğru olmayacaktır.

Ömür boyu beslenme alışkanlığı kazanılmasının temelleri çocukluk döneminde atılır. Çocuğunuza besin alternatifleri yaratarak seçimi ona bırakabilirsiniz. Böylece beslenme konusunda kendini baskı altında hissetmeyecek ve sizin ona sunduğunuz alternatifler arasından keyifle tüketeceği besini kendi seçecektir.

Et, süt, tahıl, meyve, ekmek gibi besin gruplarını dengeli bir şekilde öğünlere dağıtmalısınız.

Çok büyük porsiyonlarda tabak hazırlamak iştahsızlık sorunu yaşayan çocuğunuzun gözünü korkutabilir. Daha küçük porsiyonlarda dengeli tabak hazırlayarak çocuğunuzun tam ve dengeli bir öğün geçirmesine yardımcı olabilirsiniz.

Karbonhidrat Seçimlerinde Doğru Olanı Tercih Edin

Çocukların beslenmesinde karbonhidrat miktarı oldukça önemlidir. Pasta, hamur işi, tatlı, şekerli gıdalar gibi yüksek karbonhidrat içeren gıdaların mümkün olduğunca tüketilmemesi gerekir.

Bu besinlerin yerine tam buğday unundan yapılmış makarna, bulgur veya ekmekleri tercih edebilirsiniz. Dışardan alınacak pizza, poğaça, simit, pasta gibi hazır gıdalar yerine evde yapılacak alternatifler tercih edilmelidir.

Makarna, pilav gibi yüksek karbonhidrat içeren yemekleri tek başına vermek yerine yanına yoğurt, balık, et, tavuk gibi proteinli gıdalar ekleyerek tabakları daha sağlıklı ve renkli hale getirebilirsiniz. İdeal bir tabakta karbonhidrat ve protein ekledik. Şimdi sıra sebzelerde!

Beslenmenizde Kalsiyum Kaynaklarını İhmal Etmeyin

Çocukların gelişiminde olmazsa olmaz minerallerden biridir. Çoğunlukla kemik ve dişlerin yapısında bulunur ve kas fonksiyonlarını destekler. 1-9 yaş arası çocuklarda günlük yaklaşık 900 mg alınması önerilmektedir. Kalsiyum’dan zengin gıdalar:

  • Süt ve süt ürünleri
  • Pekmez
  • Susam, fındık, fıstık ve benzeri yağlı tohumlar
  • Yeşil yapraklı sebzeler
  • Kurubaklagiller
  • Kurutulmuş meyveler

Öğünlerin Olmazsa Olmazı: Sebze ve Meyveler

Vitamin ve mineralden zengin sebze ve meyveler çocuğunuzun beslenmesinde olmazsa olmazlardandır. Potasyum, magnezyum, demir ve güçlü antioksidan içeriği ile çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu besin öğelerini içerir.

  • Büyüme ve gelişmeye yardım ederler.
  • Hücre yenilenmesini sağlarlar.
  • Deri ve göz sağlığı için gerekli öğeleri bulundururlar.
  • Diş eti ve ağız sağlığını koruyucu etkiye sahiptir.
  • Obezite ve kronik hastalıkların oluşma riskini azaltırlar.
  • Sebze ve meyveler bağırsakların çalışmasını destekleyerek kabızlığın önlenmesine yardımcı olur.

Vitamin ve mineraller, sebze ve meyvelerin çoğu zaman dış kabuklarında veya kabuğa yakın kısımlarda bulunur.  Bu yüzden bu besinler kabukları soyulmadan tüketilmelidir.

Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Başa dön tuşu