Gelişim Psikolojisi

Çocuklar Kütüphanede Köpeklere Kitap Okursa?

Köpek Destekli Okuma Programı

Yaşamımızın ayrılmaz parçası ve en yakın dostlarımız olan hayvanlarınların, çocukların gelişiminde önemli rolleri bulunmaktadır. Özellikle ABD genelinde bulunan kütüphanelerde yaygın olarak yapılan bir etkinlikten bahsetmek istiyorum.

Yeni okumaya başlayan ilkokul çağındaki çocuklar ve rehabilitasyon köpeklerini bir araya getiren bu programın adı Canine-Assisted Reading Programs (Köpek Destekli Okuma Programı’dır). Köpek destekli okuma programı, hayvan destekli terapinin bir formudur. Köpeklere okuma programı, bir çocuğun genellikle bir kütüphane ya da okul ortamında köpeğe yüksek sesle okuma yapmasını içerir. Program içerisinde yer alan köpekler çoğunlukla rehabilitasyon köpekleri ve tüm veteriner kontrolleri yapılmış köpeklerdir.

Bilgi çağının bizden aldığı gerçek bağların yeniden kurulduğu yerler: Kütüphaneler.

Peki Programın Faydaları Nelerdir?

Bu programın amacı, çocuklara konforlu ve rahat bir ortam hazırlayarak çocukların okuma yeteneklerinin gelişmesine katkı sağlamaktır. Köpekler çocuklarda fiziksel, duygusal ve sosyal zorlukları hafifletmek için kullanılır. Yararları arasında, çocukların okuma zevkinin artması, sosyal becerilerin ve özgüvenin artması, toplumsal duyarlılığın artması, kendisine ve çevresine karşı farkındalık sahibi olması sayılabilir. Köpek  destekli okuma programı kaygıyı azaltabilir, rahatlık ve güvenlik duygusunu artırabilir, yalnızlığı azaltabilir, sosyal davranışları artırabilir ve davranışsal sorunları azaltabilir.

Bu programa katılan çocuklar diğerlerine göre okumaktan daha çok zevk almaktadırlar. Bunun yanında hayvan sevgisi, canlılara saygı duyma gibi kavramlara olan desteğini göz ardı edemeyiz. Çocuklar ve hayvanlar, hiçbir şeyin ve hiç kimsenin kıramayacağı özel bir bağ oluşturuyorlar. İlkokul çağında ki çocuklar, arkadaşlarına okumaktan ziyade köpeklere okumanın daha kolay olduğunu belirtiyorlar. Köpeklere okurken rahat hissetmelerinin sebebi yargılanma kaygısının olmamasıdır.

Özellikle okul öncesi yıllarda hayvan, çocukların dil gelişimlerine, başkalarıyla iletişim kurma ve hayal kurma ve oyun oynamalarına yardımcı olabilir .

Programı Oluşturmamız İçin Gerekli Olan Adımlar Nelerdir?

  1. Öncelikle programınız için hedefler belirlemeniz gerekmektedir. Neyi başarmayı umduğunuzu, kimin faydalanabileceğini belirleyin .
  2. İdari destek alınmalıdır.Köpek destekli okuma programlarının yararlarını açıklayarak başlayın. Bir müdür veya kütüphane müdürünün aklınıza gelebilecek her türlü soru ve endişelere hazır olun ve onların sorularına yeterli cevap verin .
  3. Ebeveynlerle iletişim kurun. Planlarınızı ebeveynlerle paylaşın. Sorularını dikkatlice dinleyin.
  4. Gönüllüleri almak için yerel terapi köpek kuruluşları ile iletişime geçin.
  5. Öğrencilerinizi dikkatlice hazırlayın. Hangi öğrencilerinizin motivasyona ve uygulamaya ihtiyacı olduğunu düşünün. Herhangi bir korku veya huzursuzluğa saygı duymaya dikkat edin. Tüm öğrencilerinizin, köpek ziyaretçilerine nasıl davranacaklarını öğrenmelerine yardımcı olun.

2010 yılında Kaliforniya Üniversitesinin Köpeklere Kitap Okuma Programına ilişkin yaptığı çalışma gösteriyor ki köpeklere kitap okuyan çocuklar, okumayan çocuklara göre sesli metin okuma testlerinde daha başarı göstermektedirler.

Son olarak şunu belirtmek isterim, dünyada neredeyse hiçbir ülke eğitim sorunlarını tam olarak çözememiştir. Ama ülkemizin bu konuda oldukça geri  kaldığı bir gerçektir. Eğitim sistemi sorunlarımız dünden bugüne halledilecek sorunlar değildir. Eğitim hayatımızda, ilk adımlarımız okul öncesi dönemdir. Var olan eğitim sistemimizi değiştirme şansım olsa bu programı uygulamayı çok isterdim. Eğitimimizde akademik başarının çok ön plana çıkması ve yaşamsal başarının bir kenara itilmesi sorunumuzdur. Akademik başarı gerekli olmakla birlikte yaşamsal başarı olmadan tek başına yetersizdir. Salt akademik bilgiyle insan bir yere varamaz. Hayatta başarılı olmuş kişiler kendini her iki yönde de yetiştirmiş kişilerdir. Köpek destekli okuma programı, çocukların yaşamsal başarıyı elde etmesini sağlayan önemli faktörlerden birisidir.


Referanslar

  1. When Reading Gets Ruff,Canine Assisted Reading Programs,Holly B. Lane and Shannon D.W. Zavada.
  2. The College at Brockport: State University of New York,Education and Human Development Master’s Theses,The Impact of a Canine Assisted Reading Program on a Reluctant Reader’s Literacy Learning,Samantha Fitch.
  3. Görsel 1, 2

Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Başa dön tuşu