AraştırmalarFilmlerle Psikoloji

Çernobilin Psikolojik Etkileri — Chernoblyl

Çernobil’in Sağlığa Etkileri — İnceleme

Yalanların bedeli vardır. Onları doğruyla karıştırmamız değil asıl tehlike şu ki yeterince yalan söylüyorsak doğruyu artık hiç tanımayız. Sonra ne yapabiliriz? Geriye doğru gitmekten bile vazgeçip hikâyelerle yetinmek kalır sadece. Bu hikâyelerde kahramanların kim olduğu önemli değildir. Bilmek istediğimiz tek şey kimin suçlu olduğudur.

*Filmden alıntı.

Chernoblyl, dramatik tarihi bir olayı gözler önüne seren bir mini dizi serisidir. Dizinin tarihi gerçekleri ne kadar şeffaf yansıttığı tartışmalı olsa da yaşanılan bir olayı seyirciyle buluşturması dikkatleri üzerine çekmesine sebep olmuştur. Her ne kadar yaşanılan başarısızlığın üstü kısa bir süreliğine de olsa kapatılmaya çalışılsa da büyük etkilerinin olması herkesi önlem alma konusunda harekete geçirmiştir.

Çernobil Nükleer Reaktör Kazası Nedir?

26 Nisan 1986 tarihinde Ukrayna Pripyat şehrine yakın olan Çernobil şehrinde Çernobil Nükleer Santrali’nde yapılan bir deney esnasında meydana gelen nükleer kazadır(1*). Nükleer santralde meydana gelen patlamada rüzgârla birlikte radyasyon bulutları büyük bir alana yayılmış ve canlı-cansız tüm varlıkları olumsuz yönde etkilemiştir. Sadece etkilemekle de kalmayıp sayısı hala tam olarak netleşmeyen birçok insanın ölümüne sebep olmuştur. Öyle ki kaza, Uluslararası Nükleer Olay Ölçeğine göre bugüne kadar meydana gelmiş en büyük nükleer kaza olarak tanımlanmaktadır(1*).

Patlamadan sonraki süreçte insanlar bölgeden uzaklaştırılmıştır. Radyasyon bulaşan her türlü şey imha edilmiştir ve özellikle radyasyon bulaşan besinlerin tüketilmesi yasaklanmış dışarıdan besin tedarik edilmiştir. Radyasyonun tiroid bezleri tarafından alınımını önlemek içinse Potasyum İyodür tabletleri kullanılmıştır.

***Potasyum iyodür medikal olarak radyoaktif iyodürün tiroit bezinde tutulumunun engellenmesi, hipertiroidi tedavisinde kullanılmaktadır. (1*)

Çernobil Felaketinin sağlık üzerinde birçok etkisi vardır. Bunlar:(4*)

Peki, özellikle psikolojik etkileri nelerdir?

Yapılan çalışmaya göre, kazadan sonraki dönemde temizlik işçilerinde daha yüksek depresyon, kaygı bozukluğu ve intihar düşünceleri olduğu bulunmuştur. Ayrıca işçilerin yoğun bir baş ağrısı şikâyetleri olduğu tespit edilmiştir(3*).

Hayatta kalanlarda oluşan bu zihinsel bozuklukların nedenlerinden birisi de yaşanılan afet sonrası travma (TSSB) ve stres ile başa çıkamama olabilir. Ayrıca iyonlaştırıcı radyasyona maruz kalan bireylerde şizofreni riskinin arttığı gözlenmiştir(2*).

Bu inceleme çalışması ile konunun sadece bir kısmına değinilmiştir. Öyle ki Nükleer santrallerin sağlığa etkileri konusunda yapılan çalışmalar sınırlı sayıdadır fakat etkilerinin olumsuz olduğu ve etkisinin uzun yıllar sürdüğü aşikârdır.

Önerilen Videolar:


Kaynakça:

  1. Birinci, İkinci
  2. K.N. Loganovsky and T.K. Loganovskaja (2000). At Issue: Schizophrenia Spectrum Disorders in Persons Exposed to Ionizing Radiation as a Result of the Chernobyl Accident. Schizophrenia Bulletin, Vol. 26, No. 4, 2000
  3. K. Loganovsky et al. (2008). The mental health of clean-up workers 18 years after the Chernobyl accident. Psychological Medicine (2008), 38, 481–488. doi:10.1017/S0033291707002371
  4. Pflugbeil, S. Radyasyon’dan Korunma Derneği. Paulitz, H. IPPNW. Claussen, A. IPPNW. Schmitz-Feuerhake, I. Radyasyon’dan Korunma Derneği (2011) Çernobil’in İnsan Sağlığına Etkileri | IPPNW ve GFS Raporu. ( Çev. Adıgüzel. H.) İstanbul: Yeşil Düşünce Derneği.

Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Başa dön tuşu