Beslenme

Anoreksiya İle Mücadelede İzlenecek Yollar

Anoreksiya ideal vücut ağırlığını korumayı reddetme, beklenenin %85’inden az vücut ağırlığına sahip olma, sürekli ve aşırı ağırlık kaybı, zayıflığa rağmen kilo kazanımından aşırı korku, kendi vücut algısında ve değerlendirmede bozukluk ve düşük vücut ağırlığının taşıdığı ciddiyeti reddetme gibi belirtiler gösteren ciddi bir hastalıktır. 

Kısıtlayıcı tip: Bu tarz hastalar kilo almamak için alınan besinleri sınırlar ve çok az tüketir. Düşük karbonhidratlı, düşük enerjili katı diyetler uygularlar.

Tıkınan/çıkaran tip: Düzenli olarak yüksek miktarlı tüketim sonrasında kilo almamak için kusma davranışları vardır. Boşaltıma yardımcı diüretik ilaçların kötüye kullanımı geç kalınmış teşhislerde intihar girişimleri gibi davranışlar gözlenir.

Anoreksiya Nervozanın Özellikleri

  • Hastalar özellikle karbonhidrat ve yağ olmak üzere besin alımını azaltır ya da tamamen keser.
  • Besin alımının yanı sıra aşırı hareketli olabilir ya da ağır egzersizler yapabilir.
  • Hastaların çoğu zihinsel olarak besin ile uğraşır, kendisi yemese de yemek tarifleri dener ve şölen tarzı yemek sunumları yapar.
  • Karbonhidratlı besinleri saklama özellikleri vardır.
  • Ayna karşısında kilo alıp almadığını anlamak için uzun zaman geçirirler.
  • Bazı hastalar kendilerini tamamen şişman algılarken bazıları bölgesel olarak kendini şişman hissetmektedir.
  • Zayıflıklarının tehlikeli boyutlara ulaştığının ya da ulaşacağının farkına varmazlar.
  • Obsesif kompulsif davranışlar geliştirirler.
  • Östrojen düzeyleri düşüktür. Adet düzensizlikleri sıklıkla görülür. 

Anoreksiya Yönetimi ve Tedavi Yöntemleri

Yeme bozuklarının her biri klinik özellikler, hastalık geçmişi, ve tedavi yönünden obezite ile ilişkilidir. Tedavi amaçları arasında risklerin ve diğer ilişkili semptomların azaltılması, fiziksel ve psikolojik iyileşmeyi kolaylaştırmak, vücut ağırlığı yönetimi, sağlıklı yeme alışkanlığının kazanılması önemli yer tutar.

Erken dönem tedavi hem etkili hem daha az maliyetlidir. Anorektik düşünce biçimi bireyde yerleştikten sonra hastalık süreci daha uzun ve sancılı olur. Anorektik hastaların bakımı, bu hastaların bireysel özelliklerinin temeli üzerine olmalıdır. Motivasyon, bireysel gereksinimlere destek, eşlik eden hastalıklar tedavi sürecinde oldukça önemlidir.

  • Bireysel, grup ve aile psikoterapi
  • Tıbbi bakım ve izleme
  • Beslenme tedavisi ve
  • İlaç tedavisi

Anoreksiya nevroza hastalığının tedavi yöntemleridir.

Anoreksiya Nevroza Tedavisinde Beslenme

Anoreksiya nevroza gibi yeme bozukluklarının tedavisi, birçok disiplinin birbiriyle bağlantılı olarak tedaviye katılımını gerektirir. Tedavi hem yeme bozukluklarının fiziksel ve psikolojik yönlerini hem de hem de beslenmenin hasta üzerindeki etkilerini kavramış alanında uzmanlaşmış sağlık çalışanlarının koordine olarak çalışmalarını temel alır.

Beslenme planı oluşturulurken temel hedef, bireyin ideal kilosuna ulaşması ve vücudundaki besin kayıplarının telafi edilmesi olmalıdır. Kişinin hayat tarzına, yaşına, kilosuna ve sağlık durumuna göre kalori miktarı hesaplanır. Vücutta oldukça düşük düzeylerde bulunan vitamin ve mineral değerleri beslenme tedavisi ilerleyip ideal kiloya yaklaşıldıkça normal düzeylere gelebilir. Fakat sürecin başında doktor kontrolünde takviyelerin kullanılması gerekecektir. Tedavinin başında 2 veya 3 öğün ve düşük miktarlarda başlanılan tedavi, ilerleyen süreçlerde toleransın artmasıyla artırılır.

Tedavi Ekibinin Rolü

Psikolojik ve fizyolojik yönleri ile anoreksiya nevroza hastalığının doğası psikoloji, beslenme ve tıbbi alanda uzmanlaşmış ekip çalışmasını ve işbirliğini gerektirir.

Anoreksiya nevroza hastalığı olan bireylerin bakım ve tedavisi bu hastanın kişisel gereksinimleri temel alınarak düzenlenmelidir. Benzer vücut ağırlığı ve benzer semptomlar gösterse de farklı hastalar için farklı tedavi yöntemleri gerekebilir. Bu hastaların tedavi yöntemlerine göre tedavi sonuçları da farklılık gösterir.

Tedavi sürecinde psikiyatrist, hekimler, diyetisyen, psikolog, sosyal çalışmacının birlikte ve iletişim içinde çalıştığı ekibin lideri psikiyatrist kabul edilmelidir. Gerek duyulursa diğer komplikasyonlar için diş hekimi gibi diğer uzmanlardan destek istenebilir.

Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Başa dön tuşu