Psikolojik Rahatsızlıklar

Aleksitimi (Duygu Körlüğü) Nedir?

Yaşadığımızı hissetmek, var oluşumuzun farkında olmak her zaman kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlar. Mutluluk kimimiz için küçük şeylerin, kimimiz için daha anlamlı ve büyük şeylerin tarifidir. Acı ve üzüntü, sevdiğimiz, değer verdiğimiz kişileri kaybettiğimizde meydana gelir. Öfke, kızgınlık, şaşkınlık, sevinç gibi birçok duyguyu farklı durumlarda ve ortamlarda yaşarız. Her biri bizi hem fiziksel hem de ruhsal anlamda farklı etkiler. Peki, bu duyguların farkında olmayan, duygularını tanımlamakta ve algılamakta güçlük çeken kimseler var mıdır? Elbette vardır. Bu durum ‘’aleksitimi’’ olarak adlandırılmakta ve ‘’duygu körlüğü’’ ismiyle de bilinmektedir.

Aleksitimi Nedir? Aleksitiminin Özellikleri Nelerdir?

Aleksitimi ilk defa 1973 yılında Peter Sifneos tarafından kullanılmıştır. Aleksitimi, öncelikle psikosomatik belirtileri olan kişilerin duygularını ifade etmede güçlük yaşadıklarını belirtmek için açıklanmışsa da, sonrasında depresyon, obsesif-kompulsif bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete bozukluğu, bulimia, sosyal fobi, panik bozukluk, madde kullanımı gibi birçok farklı psikolojik bozukluklar için de risk faktörü olarak görülmüştür.

Aleksitimi duyguları algılama, tanıma ve açıklama, duyguları sözel olarak ifade etme konusunda yaşanan yetersizlik olarak bilinmektedir. Aleksitimik bireyler, kişilerarası ilişkilerde, duygusal farkındalık ve bağlılık konusunda zorluk yaşamaktadırlar. Aynı zamanda, bu kişiler karşısındaki insanlarla iletişiminde yetersiz kalabilmektedir. Örneğin, empati yapamamak, karşısındaki kişinin duygularını hissedememek…

Obsesif- somut ve mekanik çözüm odaklı düşünme şekline sahip oldukları için kendi içsel dünyalarına temas etmekte zorlanırlar. Bu sebepten dolayı çevredeki nesnelere ve olaylara karşı sürekli bir zihinsel meşguliyet hali içerisindedirler. Ayrıca, bunlara bağlı olarak da, bireylerin hayal ve fantezi dünyaları kısıtlıdır.

Aleksitimik bireyler yaşadıkları problem sebebiyle fiziksel rahatsızlıklarla da karşılaşabilmektedirler. Örneğin baş ağrısı, karın ağrısı, mide bulantısı gibi…

Aleksitiminin Nedenleri Nelerdir?

  • Çocukluk döneminde ebeveynlerin çocuğa karşı yeteri kadar ve ilgi ve sevgi göstermemesinden kaynaklı bağlanma sorunları.
  • Çocukluk döneminde aile içerisinde sosyalleşme yetersizliği.
  • Beyindeki duyguları şekillendiren bölümün (limbik sistem, temporal lob) yeteri kadar çalışmaması.
  • Bireyin çevresindeki kişilerin duygularını ifade edememesi ve bireyin bu kişileri gözlemleyerek bu durumu öğrenmesi (Sosyal Öğrenme Kuramı).
  • Kişinin eğitim görememesi veya yetersiz eğitim alması sonucunda kelime dağarcığının gelişememesi.

Film Önerisi: The Headless Woman (Başsız Kadın)


Yararlanılan Kaynaklar:


Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Başa dön tuşu