Psikolojik Rahatsızlıklar

Alice Harikalar Diyarında Sendromu

Başlığı okuduğunuzda biraz şaşırmış olabilirsiniz. Alice harikalar diyarında sendromu en az adı kadar belirtileriyle de ilginç bir rahatsızlık, hatta dünyanın en ilginç yedinci rahatsızlığı.

Alice harikalar diyarında sendromuna sahip kişilerin vücut ve cisim algısında birtakım bozulmalar meydana gelir. Sendromu yaşayan kişi aynaya baktığında elinin, ayağının ve kafasının vücuduyla orantısız olduğunu görür.

Sendromun Belirtileri

  • Mikropsi (cisimleri olduğundan küçük görme)
  • Makropsi (objeleri olduğundan büyük görme)
  • Metamerhopsi (cisimleri çok şişman, çok ince, kısa, uzun görme)
  • Telopsi (cisimleri olduğundan uzakta görme)
  • Pelepsiya (cisimleri olduğundan yakın görme)
  • Vücut imajını farklı algılama, hareketlerde asimetri.
  • Dokunma duyusundaki bozukluklar
  • Zaman algısının bozulması
  • Ses algısının bozulması

Sendroma sahip kişi odadaki koltukları karınca gibi küçücük görürken, pencereye konan kuşu pencere büyüklüğünde görebilir. Masayı yumuşak olarak algılarken, bir süngeri çok sert algılayabilir. Onlar için zaman bazen çok çabuk geçerken bazen de geçmek bilmez. Zaman yönetimi yapamadıkları için günlük işlerini yetiştirmede zorluk çekerler. Olmayan sesleri duyabilirler. Semptomlar genelikle gece ortaya çıkar. Bunun nedeni gece ışığın ve sesin azalmasıdır. Belirtilerin hepsi her hastada görülmeyebilir. Kimilerinde sendrom hayatı yaşanılmaz bir hâle getirirken bir başkasına ciddi bir problem yaratmayabilir.

Rahatsızlığın gözle beyin arasındaki sinyallerin doğru çalışmamasından kaynaklandığı düşünülmektedir. İlk kez John Todd tarafından gözlemlenmiştir. Adını Alice Harikalar Diyarı‘nda kitabındaki olaylarla belirtileri benzerlik gösterdiği için bu kitaptan almıştır. Kitabın yazarı Lewis Carol’un da bu hastalıktan şikayetçi olduğu bilinmektedir.

Bu bir akıl hastalığı. Bir dürbünün yanlış tarafından bakıyormuşsun gibi. Bir peri masalında yaşıyormuşsun gibi. İlginç ve acı veren bir sendrom.

SECRET GARDEN

Sendromun Nedenleri

Sendromun tam nedeni bilinmemektedir ama bazı rahatsızlıklarla birlikte ortaya çıktığı düşünülmektedir. Hasta başta görmede bir problemi olduğunu düşünse asıl sorun görülenlerin beyinde algılanmasındadır. Sık psikoaktif ilaç kullanımı, temporal lop epilepsisi, beyin tümörü, migren, Ebsstein Barr virüs enfeksiyonu, beynin kan dolaşımındaki sorunlar bu hastalığa sebebiyet verebilmektedir.

Sendromun Görülme Sıklığı

Cinsiyete bağlı değildir, hastalık daha çok çocuk ve ergenlik yıllarında görülmekte, 20’li yaşlarda kaybolmaktadır ama nadir de olsa 20’li yaşlardan sonra da ortaya çıkabilmektedir.

Bu sendromu aslında her insan yaşamaktadır. Ama ortalama yılda bir kere yaşadığında problem olmazken ya da hiç farkına varmazken, günde birçok kez yaşaması kişinin hayatında büyük psikolojik sorunlara yol açmaktadır.

Sendromun Tedavisi

Hastalık hakkında yeteri kadar ilerleme sağlanamadığı için etkili bir tedavi yöntemi bulunamamıştır. Vaka ve semptomlara bağlı tedavi yöntemleri de değişmektedir. Tedavi migren tedavisine benzer bir yolla yapılır. Bazı vakalarda istirahat rahatsızlığın ortadan kalkmasında etkili olmaktadır.

En iyi tedavi yöntemi ise bu rahatsızlığı yaşayan kişilerin birbirleriyle tecrübelerini paylaşmasıdır. Nadir görülen bir rahatsızlık olması dolayısıyla başkalarınında da bu rahatsızlığı yaşadığını bilmek insanları psikolojik açıdan olumlu yönde etkilemektedir. Bir internet sitesinde, hastalığı yaşayan bir kişi bugüne kadar bir zararını görmediğini ama insanı çok farklı duygulara sürüklediğini, bu sendromun başkalarınında da yaşanıyor olmasının onu rahatlattığını ifade etmiştir.


Yararlanılan Kaynaklar:

  1. https://indigodergisi.com/2014/08/alice-harikalar-diyarinda-sendromu/ adresinden alındı.
  2. https://www.bilimveutopya.com.tr/alice-harikalar-diyarinda-sendromu adresinden alındı.
  3. https://www.doktortakvimi.com/blog/alice-in-wonderland-sydrome-alis-harikalar-diyarinda-sendromu adresinden alındı.
  4. https://www.noroloji.org.tr/TNDData/Uploads/files/%C3%87ED-2015(1).pdf#page=27 adresinden alındı.
  5. Resim DarkWorkX tarafından Pixabay‘a yüklendi

Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Başa dön tuşu