Filmlerle Psikoloji

23 Numara Film Analizi

The Number 23 yani 23 Numara filmi gerilim, drama, suç, gizem kategorisine konulabilir. Film süresi, 98 dakikadır. 2007 yapımı bir filmdir.


Ana karakter ismi: Walter Sparrow (Jim Carrey)

3 Şubatta doğmuş ve Kova burcudur.

Uzmanlar, arkadaşlıkların hayati önem arz ettiğini söylüyor.

Ben, astrolojinin yalan olduğunun ayaklı kanıtıyım.

Eşi: Agatha Pink Sparrow (Virginia Madsen)

Çocuğu: Robin Sparrow (Logan Lerman)


Walter bir köpek yakalayıcısıdır. Filmin başlarında da bir köpek onu ısırmaktadır. Eşi ve bir çocuğu vardır. Eşinin tavsiye edeceği bir kitap filmin konusunu oluşturacaktır.

Bir gün Agatha kütüphanedeyken Walter yanına gelir. Agatha eşine okuması için bir kitap önerir. Walter, kafa bulandırıcı bir kitap olduğunu belirtir. Kitap şöyledir:

23 Numara I Hayat yine de devam ediyor. I Fikri sabit bir roman. I Yazarı: Topsy Kretts

Kitabın Arka kapağında

“Paranoyaya doğru iç bunaltan bir seyehat. Anlatılagelmiş en korkutucu başkalaşımlardan biri. Komşunun köpeğine dikkat.”

İçerik kısmında ise bir uyarı vardır:

“Bu kitaptaki bütün karakterler birer hayal ürünüdür. Gerçek kişilerle aralarında benzerlik bulanlar, ölü ya da diri, okumaya devam etmemelidir.”

Walter, kitabı okumaya başladığında kendisiyle ve yaşadıklarıyla bağdaştırmaya başlar. Bunu eşine ve çocuğuna da anlatır. Kitabın ilk bölümünde yazar bana Fingerling diyebilirsiniz, diyor. Walter eşini de Fabrizia’ya benzetir.

Walter kitap için “Çok tuhaf. Tıpkı benim çocukluğuma, benim hatıralarıma benziyor.” ifadesini kullanıyor. 23 Numara”da geçen “Fingerling Hayvanat Bahçesinde” kitabının da kendisinde olduğunu farkediyor. Bu durum onu şüphelendiriyor ve hayatına 23 Numara girmeye başlıyor.

5.Bölümde Fingerling, intihar eden sarışın kadınla tanıştığını söyler. Sarışın kadın şöyle diyor:

“Bir zamanlar iyi biriydim ama şu an kötü biriyim. Bunun nedeni 23 numara. Her yerde o var. Hayatımı kontrol ediyor.
Pembe en sevdi
ğim renkti. Pembenin ne olduğunu biliyor musun? 27 kırmızı, 65 beyaz; 65 ve 27’yi topla 92 eder. Pembe, 4 harflidir. 92’yi 4’e bölersek sonuç 23 çıkar!
Her yerde tarihler, saatler, plaka numaralar
ı, kitap sayfaları ve hatta asansör kat ışıkları var.
Bir s
üre sonra ismimde olduğunu keşfettim. Konuştuğum kelimelerde o vardı.”

Fingerling bu bölümde, kadınla konuştuktan sonra kadın intihar etmiştir. Fingerling bir dedektiftir. Bunun üzerine Walter daha çok düşünmeye başlamıştır çünkü artık sayı onu da etkilemiştir. Romandaki dedektife de sayı musallat olmuştur. İntihar eden sarışın o sayıdan kurtuldu ama Dedektif kurtulamadı. Dolayısıyla Fingerling’i kendisiyle özdeştiren Walter da sayıya takılmıştır.

Walter araştırmalar yapar ve yazarı bulmaya çalışır. Bu süreçte karşısına hep 23 sayısı çıkmaktadır.

  • Ayakkabı çiftelerini sayar ve 23 bulur.
  • Hiroşima’ya atom bombası 8.15’de atıldı. 8 ve 15’i topla sonuç 23 çıkar.
  • Waco, Texas ve Oklahoma City bombalamalarının ikisi de 19 Nisan’da gerçekleşti. 4,19 daha 23 eder.
  • Saatlerde 23 sayısını görür.
  • Gibi birçok yerde 23 numarayı görür veya hesaplamalarla sonucu oraya bağlar.

Kitap, dedektif Fingerling’in dışarı çıkmasıyla biter. Bundan sonrası kocaman bir sorudur. Kitap sonlarında bir adres bulunur ve buradan yola çıkarak yazarı bulmaya çalışırlar ve sayının gizemini bulmaya çalışırlar.

Filmin sonunda işin aslı ortaya çıkıyor. Walter, “Annemin ölümünden sonra babam fazla dayanamadı, bir not bırakmadı sadece 23 sayısı” demektedir. Bundan ve geçmişinde yaşadıklarından etkilenmelidir ki bir cinayet işler. Daha sonrasında her şey üstüne gelir ve intihar girişiminde bulunur. Girişimden sonra unutkanlık yaşar. Akıl hastanesinde bir süre kaldıktan sonra hayatına devam etmek üzere hastaneden ayrılmıştır. O süreçten sora Agatha ile tanışır. Eski hayatını tam hatırlamamıştır. Ta ki “23 Numara” kitabıyla tanışana kadar. Walter, intihar etmeden önce yaşadıklarını yazmış ve çizmiştir. Akıl hastanesindeki doktor bunu alıp kitaba dönüştürmüştür. Tabii “23 Numara”sının bir kurbanı da olmuştur.


Filmde doktorun kullandığı iki kelime ve takıntı kavramına bakalım.

Nümeroloji: Evrenin sayısal bir kurgu içerdiğini, evrendeki hiçbir şeyin rastlantıya dayanmadığını, her şeyin sayısal bir düzen içinde meydana geldiğini varsayar ve sayılarla ilgili çeşitli analitik ve sentetik çalışmalarla, evrendeki ve olaylardaki gizli yasa ve ilkeleri keşfetmeyi amaçlar. (Vikipedia)

Grafomani: Yazı yazma hastalığı. Aklına gelen her düşünceyi yazılı olarak görme isteğinden gelen bir hastalık. Kişi aşırı istek yüzünden kendini sürekli yazmak ve çizmek zorunda hisseder.

Takıntı (Obsession): Bir objeye, düşünceye, kişiye karşı zihinsel bağlantılar sonucunda oluşan tepkiler.


Sayılara anlam yükleme ve her şeyi ona indirgeme

Bu durum sadece sayılar için geçerli değildir. Siz x bir şeye anlam yüklerseniz. O sizin yüklediğiniz anlam kadar var olur ve etkiler. Filmde 23 Numarasından etkilenen kişiler her şeyi ona indirgemiştir. Nümerolojiden etkilenip onda bir gizem olduğuna inanmışlardır. Bu durum takıntı haline gelip psikolojilerini bozmuştur. Halbuki 23 sadece bir sayıdır. Sıkı kurulan bağlar sonucunda oluşan bir duyarlılık söz konusu iken bunu onun gizemini bağlamaktadır, karakterimiz. Takıntı haline geldiği için de her yerde onu görmektedır.

Takıntı edilen durumun kaygısı

Grafomani ile takıntı kavramlarını film üzerinden ilişkilendirecek olursak kişi zihnine düşen 23 Numara takıntısıyla başa çıkmak için bunu yazıya ve çizime dökmeye başlar. Bu aşırı düşünce isteği kağıtlarda yer bulur. Bazen kağıtları aşar; kol, duvar gibi yerlere de yansıtır. Düşünce somutlaşınca bu, kişide daha çok iz bırakmaktadır. Filmimizde de bunu görebiliyoruz.

Eserlerden etkilenmek

Walter, filmde 23 Numara kitabından etkilenmektedir. Bir eser, kişinin psikolojisine ne kadar etki edebilir? Sorusunu akla getirmektedir. Dolayısıyla hassas olan konularda okunan kitaplar kişiye etki edebilir, diyebiliriz. Kitap okumak çok önemlidir ama okuduğumuz eseri de iyi seçmek gerekir.

Filme şöyle genel anlamda baktığımızda

  • Ebevynlerinin ölümünden etkilenen bir karaker: Walter.
  • Babasının bıraktığı 23 Numara’sı,
  • İşlediği suç ve
  • Takıntıları onu intihara sürüklemiştir.
  • İntihardan sonra yaşadıklarını unutmuştur ama kitapla birlikte yine karşısına çıkar.
  • Filmin sonunda işlediği suçlardan dolayı cezasını almak ister.
  • Bu şekilde film biter.

Bir de filmin sonunda bir söz bulunmaktadır.

“Günahlarının dönüp dolaşıp karşına dikileceğini unutma.” Numaralar 32:23

Bu söz de nümeroloji etkisidir. Filmin bir yan etkisi bulunmaktadır 🙂 . Filmden sonra karşınıza 23 Numaraları çıkabilir ama bu sizin algıda seçicilik ve filmden gördüğünüz alışılmışlık durumunuzdan ve yüklediğiniz anlamlardan dolayıdır.

Yorumlarınızı bekliyoruz.

Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Başa dön tuşu