Gelişim Psikolojisi

0-3 Yaş Çocuklarının Beyin Gelişimi

Dünyanın en güzel ve masum canlısı olan bebeklerin beynini yakından bir inceleyelim.

Bir bebek doğmadan önce beyin hücreleri ve nöronlar oluşturur. Doğumda bir bebeğin beyni bir yetişkinin beyninden %25’i kadardır. Doğumda beynimizin işlevleri olan düşünme, anımsama, duygusal ve sosyal davranışlar gelişmemiştir.

Bebek dünyaya geldikten sonra nöronlar arası bağlantılar oluşmaya başlar. Bir yıl içerisinde milyonlarca bağlantı oluşmuş olur. 2 yaşındaki bebeğin beynindeki bağlantılar yetişkinin beynindeki bağlantılardan iki kat daha fazladır. Bir bebek 3 yaşına geldiğinde, beyninin fiziksel büyümesi %90’ını tamamlamıştır. İlk bir iki yılında bebek beyninin sağ yarısı baskın olarak aktiftir. Yaşamın ilk 10 yılında iyi uyarılmış nöral bağlantılar büyürler, kuvvetlenirler, daha iyi organize olurlar. 3-6 yaş arası nöronlar arasındaki bağlantıların en üst seviyede gerçekleştiği dönemdir.

Oyun oynamayan ve az dokunulan çocuklarda akranlarına göre beyin gelişimi %20-30 daha az olduğu kanıtlanmıştır. Çocukluk yıllarında yaşam ve çevre koşulları beyinin işlevselliğini olumlu veya olumsuz etkileyebilir. Bir bebek dünyaya geldiğinde yalnızca bir dil değil, dünyanın bütün dillerini öğrenme becerisine sahiptir. 6-12 ay arasında bebeklerin ana dilleri diğer dillere göre daha belirgindir.

Kullanılmayan beyin bölmeleri ve bağlantılarının zaman içinde işlevini kaybettiği gözlenmiştir. Bu yüzden olabildiğince bebeğinizin beynini kullanmasına yardımcı olun.

♣ Onunla konuşun. Bebeğin bulunduğu ortamda konuşan birinin olması bebeğin konuşmaya çok daha çabuk başlaması demektir.

♣ Onunla bol bol oyunlar oynayın. Beyin gelişimi için en önemli araç oyundur.

♣ Uyku düzenine önem gösterin. Beyin gelişimi için önemli bir konudur.

♣ Anne sıcaklığında büyüyen bebeklerin beyni hızlı gelişir. Şımarır, kucağa alışır korkusu ile kendinizi bebeğinizden mahrum etmeyin. Zarardan fayda sağlıyor, unutmayın.

♣ İlk yıllarda bebeğinizin beşiğinin üzerine farklı renklerde objeler asabilirsiniz.

♣ Onu olabildiğince elektronik aletlerden uzak tutmalısınız.

♣ Müzik dinletin, şarkı söyleyin.

♣ Bebeğinize kitap okuyun. Basit ve sade cümlelerin yer aldığı kitaplar tercih edin.

♣ Unutmamamız gerekir ki beyin, hayatımız boyunca öğrenme kapasitesine sahiptir ve öğrenme süreci devam etmektedir. Hiçbir dönem, öğrenmenin mükemmel gerçekleştiği bu döneme eşit değildir.

 

Kaynakça: http://www.bebek.com/0-3-yas-donemi-cocukarinda-beyin-gelisimi_m

Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Başa dön tuşu